
342

342 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

County Assessor-Compensation for Work Done for 
Board of County Commissioners. 

A County Assessor may not be allowed compensation 
from the county for services rendered in other depart­
ments for the same time as that for which he is drawing 
his salary. 

L. 

My 

my 

Q. Skelton, Esq., 
State Examiner, 

Helena, Montana. 

dear Mr. Skelton: 

You have submitted the following statement and have asked for 
opinion thereon: 

The County Commissioners of a certain county employed 
a certified public accountant to make an audit of the County 
Clerk's books. Finding it necessary to employ help to assist 
the accountant in checking certain transactions, the County 
Assessor was engaged for this purpose. The Assessor pre­
sented the following claims to the county for such services, 
which were paid, the Assessor receiving his regular salary in 
the meantime: 

For nineteen days in October, 1920, he was paid at the 
rate of $6 per day, in addition to his regular salary of $150 
per month as Assessor. 

For twenty-one days in November, 1920, he was paid at 
the rate of $6 per day. 

For ten days in the same month he was paid at the rate 
of $6, making two claims covering thirty-one days, in addition 
to his regular salary as Assessor. 

You in"'uire whether these claims were lawful and authorized to 
be paid by the County Commissioners. In some cases it is not unlawful 
for a public officer or employee to receive compensation from more 
than one department of the Government for services differing in their 
nature. 

There are cases holding that where new duties are imposed by 
statute, which are not within the scope of the office, and extra com­
pensation is definitely given by the statute for such new duties, this 
is permissible under constitutional provisions prohibiting an increase 
of salaries during a term of office. 

State v. Granite County, 23 Mont. 250; 
San Luis Obispo County v. Felts, 37 Pac. 780; 
Miami County v. Collins (Kan.) 28 Pac. 175; 
United States v. Saunders, 120 U. S. 126. 
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It has been held that when additional duties are imposed by law 
upon a public officer which are germane to the office such officer is 
not entitled to extra compensation. 

State ex reI. Rowe v. District Court, 44 Mont. 318; 
State ex reI. Kranich v. Supple, 22 Mont. 184; 
Board of Commissioners v. Bruce, 152 Pac. 125; 
Donahey v. State, 129 N. E. 591; 
State v. Clausen, 190 Pac. 324; 
State v. Meserve, ,78 N. W. 721. 

While the language used in the foregoing cases supports the rule 
that where a public officer is being paid a fixed compensation he will 
ordinarily be limited thereto, the facts in none of these cases are in 
accord with those here presented, inasmuch as the work here under­
taken in connection with auditing the Clerk's books is entirely foreign 
to the duties of the Assessor. 

In State ex reI. Rowe v. District Court, 44 Mont. 318, the Supreme 
Court, in holding that where the statute fixes the compensation of a 
police judge it is exclusive, used the following language: 

"The compensation to which he is entitled is provided for 
in section 3241. No reference to' the subject is found else­
where in the Codes. This provision is therefore exclusive­
made so by the language found in the last clause, which seems 
to have been inserted purposely to prevent any misunderstand­
ing as t? what, and only what, compensation he may claim, 
not only from the municipality, but also from any other 
source." 

This case, however, has, strictly speaking, application only to the 
compensation that may be allowed for the official act in question, 
and not to compensation for outside or separate employment. 

In Raymond v. Commissioners, 5 Mont. 103, it was held that a 
County Clerk was entitled to no compensation from any source ex­
cept the compensation provided by his salary, but the statute fixing 
his salary definitely prohibited his receiving any other compensation, 
and the decision was based upon that fact. 

Authority upon the precise question of whether an officer may 
receive compensation from the county or State for two independent 
employments, involving pay from two sources for the same time. is 
scarce, doubtless for the reason that such a situation has not often 
arisen. A number of cases in the United States courts have denied 
the right to double allowances for employment under the Federal 
Government, but in these cases statutes directly prohibiting additional 
compensation from any source, except in certain cases where the 
combined compensations amounted to less than $2,500, were invoked 
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Leading cases under these and similar statutes are: 

Converse v. United States, 16 U.S. (L. Ed.) 192; 
United States v. Brindle, 110 U. S. 688; 
Lewis v. United States, 244 U. S. 134; 
In Re MacDonald, 248 Fed. 983. 

It was held in Collier v. United States, 22 Ct. Cl. 125, that the 
prohibitory statute above referred to did not prevent additional com­
pensation to an employee in one department whose services were given 
with the consent of his superior to another department, the service 
being given outside the hours of labor required in his department. 

In the case of County Commissioners v. Bromley, 108 Ind., 158, 
it was held that where a township trustee was paid his per diem of 
$2 for any given day for services as township trustee, he was not 
entitled to an additional per diem for the same day for services 
rendered as overseer of the poor, the court observing that it was not 
the intention of the Legislature that he should receive double pay for 
the same time given in public services. 

The framers of the Constitution. in providing for an Assessor 
among the county officers, and the Legislature, in providing an an­
nual salary for the office, scarcely contemplated that the officer should 
give his time to any other employment, or that he should draw pay 
from other governmental agencies for precisely the same time for 
which he is drawing a salary as Assessor. This view is supported 
by the language above quoted from the Rowe Case, 44 Mont. 318. 
Moreover, if it be conceded that he could draw such duplicated pay 
for anyone day, then it would follow that he might do so for every 
day, and thus be drawing his salary as Assessor whilr; giving his 
entire time to other employment and receiving pay therefor. In fact 
this precise situation seems to be presented for the month of November, 
1920, in the case that you have submitted, in which thirty-one days 
of outside employment were paid for (although November has but 
thirty days), the Assessor at the same time receiving his salary for 
the month. 

It is, therefore, my opinion that a County Assessor, or any salaried 
county officer, may not be allowed compensation from the county for 
services rendered in other departments for the same time as that for 
which he is drawing his salary, and that the items submitted by you 
do not therefore constitute a legal charge against the county, and 
that the County Commissioners would therefore be without authority 
to allow and pay the same. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 




