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School Trustees—Disposition of Case When Tie Vote
Occurs in Election.

In the event of a tie vote for election of school trustees,
a vacancy exists and the County Superintendent of Schools
should appoint someone in the district qualified to fill the
vacancy.

William L. Bullock, Esq.,
County Attorney of Pondera County,
Conrad, Montana.
My dear Mr. Bullock:

I have your inquiry in regard to the proper procedure in the
case of a tie vote cast for two candidates for the office of School
Trustee. .

Neither Article VII, Section 2 of our Constitution, nor the general
laws relating to elections for state, county and township officers, make
reference to tie votes for school -trustees. They provide generally,
however, that in case of a tie vote a vacancy exists, and the same
rule may be applied to elections of school trustees. This is also the
general rule of law as to tie votes, where provision is not made by
statute. (20 C. J. 209.)

Section 11 of Chapter 196 of the Session Laws of 1919 provides:

“When any vacancy occurs in the office of trustee of any
school district by death, resignation, failure to elect at the
proper time, removal from the district, or other cause, the fact
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of such vacancy shall be immediately certified to the County
Superintendent by the Clerk of the school district, and the
County Superintendent shall immediately appoint in writing
some competent person who shall qualify and serve until the
next annual school election.”

It is, therefore, my opinion that in the event of a tie vote for
School Trustee, a vacancy exists and such fact should be certified to
the County Superintendent of Schools by the clerk of the school
district, and the County Superintendent should make an appointment
in writing as above provided.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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