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entitled to per diem or mileage from any county of the latter district, 
unless the appointment of such stenographer became necessary because 
no stenographer was provided and available under the above statutes. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

Board of County Commissioners - Authority to Sell 
County Property on Credit. 

The Board of County Commissioners have no authority 
to accept anything but cash in ,Payment for county property 
sold by public officers. 

Board of County Commissioners, 
Plentywood, Montana. 

qentlemen: 

You have asked my opinion as to whether the County Commissioners 
may sell a tractor on credit belonging to the county, accepting in iJay­
ment therefor paper which the County Commissioners consider safe. 

Authority is granted to the Board of County Commissioners to 
sell at public auction any property belonging to the county. This 
authority is found in Subdivision 10 of Section 2894 of the Revised 
Codes of 1907, as amended by Chapter 15 of the 1919 Laws, which pro­
vides as follows: 

"10. To sell at public auction at the court house door 
after thirty days' previous notice, given by publication in a 
newspaper of the county, or posted in five public places of the 
county, and convey to the highest bidder for cash any property, 
real or personal, belonging to the county, paying the proceeds 
into the county treasury for the use of the county." 

This statute gives authority to sell for cash only, and I find no 
other provision of the statute authorizing the sale of property on 
credit. This statute seems too plain and unambiguous to admit of 
any other construction. 

In Smith v. The Board of Supervisors of Barron County, 44 Wis. 
686, the court had under consideration this same question. In that 
case, however, the statute after authorizing the Board of Supervisors 
to sell, contained the following provision: 

"Provided further, that the board of supervisors may, by 
an order to be entered in their minutes, prescribe the terms of 
sale and the rate of interest chargeable by such treasurer on 
such certificates." 

The court, in holding that this statute did not authorize the sale 
of certificates on credit, said: 
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"A construction of this language which would allow the 
board of supervisors to prescribe by such order, as the terms of 
sale, that payment might be made in anything beside money, 
or on credit, or that the county treasurer might enter into an 
executory contract of sale, or make a conditional sale, would 
be most dangerous and pernicious, and work incalculable mis­
chief by uncertainty, insecurity, litigation and loss; consequences 
which certainly were never anticipated by the legislature. 

"We must hold that the statute confers no power upon a 
county treasurer to make, and no authority upon the board of 
supervisors to order him to make, any other than an absolute 
and fully executed sale of tax certificates, and for cash in 
hand. The very language of the power itself, 'to sell and 
transfer by assignment,' must mean such a sale with present 
payment, and by assignment and delivery, and no other." 

It is therefore my opinion that the Board of County Commissioners 
are without authority to accept anything but cash in payment for 
county property sold at public auction. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

State Highway Commission-Authority in Requiring the 
Removal of Telephone Lines Conflicting With a Proposed 
Highway-Cost of Removal. 

The State Highway Commission has authority to order 
the removal of telephone pole lines when such removal be­
comes necessary because of interference with proposed high­
way construction. The cost of making such removal must 
be borne by the telephone company. 

Gee. W. Lanstrum, Esq., 
State Highway Commissioner, 

Helena, Montana. 

:r\Iy dear Mr. Lanstrum: 

You have requested an opinion from this office on the following 
questions: 

1. As to the authority of the Commission in the matter 
of requiring the moving of telephone or other transmission 
or pole lines which may be in conflict with proposed highway 
or bridge locations? 

2. Whether the cost of removing poles or lines should be 
borne by your Department or by the agency owning or con­
trolling the pole or transmission line? 
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