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Mileage of Sheriff—Mileage of Deputies Accompanying

Sheriff.

A Sheriff cannot legally charge mileage for deputies that

he takes with him to make an arrest.

L. Q. Skelton, Esq.,

My

Superintendent of Banks,

Helena, Montana.
dear Mr. Skelton:

You have submitted to this office the following question:

“Where a Sheriff takes with him two or more deputies
to arrest one or more prisoners, can he collect mileage for the
deputies?”’

Section 3137 of the Revised Codes of 1907 provides:

‘“While in the discharge of his duties both civil and
criminal, except as hereinbefore provided, the Sheriff shall
receive Ten Cents per mile for each and every mile actually
and necessarily traveled * * ®
While it might reasonably require the services of one or more

deputies to make an arrest, yet the statute evidently provides for only
one mileage covering the distance actually traveled.

As was said in the case of Proctor v. Cascade County,.20 Mont.

315, 317:

“The actual expenses of transporting a violently insane
person may often exceed 10 cents per mile, while ordinarily
such an allowance would be a liberal one. Doubtless con-
sideration of such varying charges prompted the legislature to
establish a uniform rate as equitable and just in all cases.”
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So in this case, it is clear that all the Legislature intended to
allow was mileage for the distance actually traveled. The Legislature
intended merely that a Sheriff should be indemnified for expenses
actually incurred and not that he should make a profit by reason of
the allowance of mileage. If mileage were allowable for deputies ac-
companying the Sheriff, it is readily apparent that the mileage would
greatly exceed the actual expense and might become a means of making
profit and be subject to abuse, since Sheriffs usually travel in auto-
mobiles and the,expense is therefore no greater for two or three than
for one.

It has, as you are aware, been frequently held by previous Attorneys
General that a Sheriff having a warrant of arrest is entitled to mileage
only when he serves the warrant, and opinions have been rendered
treating of various cases in which the Sheriff is entitled to expenses
only. (See Vol. 1, Opinions Attorney General, pp. 177, 195 and 222;
Vol. 2, p. 244; Vol. 3, p. 138; Vol. 5, p. 40; Vol. 7, p. 141.)

It is, therefore, my opinion that, in cases when mileage is allowed
to a Sheriff, mileage can not legally be charged for deputies that the
Sheriff takes with him to make the arrest.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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