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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

W. L. Hyde, Esq., 
County Attorney, 

Superior, Montana. 
My dear Mr. Hyde: 

305 

You have requested an opinion from this office upon the following 
question: 

When a School Board is legally petitioned by more than 
30 per cent of the qualified electors who are taxpayers upon 
property in said district, and whose names appear upon the 
last assessment roll of the county, to submit to the electors 
of the district the question whether the Board shall be au­
thorized to issue bonds in a sum certain not to exceed 3 per 
cent of the taxable property in said district, has such Board 
any discretion as to the calling of such election, or is the 
calling of such election mandatory upon them? 

While the Board of Trustees formerly had the power to call an 
election, the election could, under Section 34 of Chapter 196 of the Laws 
of 1919, also be called by petition of 30 per cent of the qualified electors 
of the district. While I am of t~e opinion that Chapter 104 of the 
Laws of 1921 requires the approval of only 20 per cent of the electors 
before the Board acquires jurisdiction to submit the matter if they 
desire to do so, yet I am also of the opinion that the provisions of 
Section 34 of Chapter 196 of the Laws of 1919, are amended by Chapter 
104, Laws of 1921, only in respect to the qualifications of electors. 

It is therefore my opinion that when a petition for an election 
signed by 30 per cent of the electors qualified as required by Chapter 
104, supra, is filed as provided for in Section 34, it is mandatory upon 
the Board to call an election. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Personal Property Tax-How Collected-When a Lien 
Upon Real Estate. 

Personal property cannot be held for the tax against the 
property when there is real estate in existence upon which 
the personal property tax is a lien. 

E. D. Gerye, Esq., 
County Attorney, 

Hysham, Montana. 

My dear Mr. Gerye: 

You have submitted the following statement of facts: 

In April, 1921, without anr notice from the Assessor, the 
County Treasurer served notice on the Sheriff that certain 
taxes were due against live stock within the county; the 
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Sheriff was about to sell the live stock on chattel mortgage 
foreclosure, the Sheriff proceeded to sell the live stock, the 
mortgagee becoming the purchaser, the Sheriff at the time 
informing the mortgagee and purchaser of the claim of Treas­
ure County for taxes;. the mortgagee and purchaser agreed to 
remit to the Sheriff the amount of the tax together with 
costs of sale, whereupon the Sheriff delivered him the prop­
erty; the purchaser has since refused to pay the taxes to the 
Sheriff or to the Treasurer upon the ground that the mortgagor 
of the above mortgage owned land which is liable for the tax; 
the mortgagor of the personal property did in fact own lands in 
Treasure County at the time, and on the first Monday in 
}Iarch, 1921, which lands have since been foreclosed. 

Your inquiry is, "Is the fact that the land may become security 
for the payment of the personal property tax, in itself a prohibition 
against holding the personal property therefor?" 

Sections 2683 and 2684 of the Revised Codes of 1907 read as fol­
lows: 

"2683. It shall be the duty of the Assessor, upon dis­
covering any personal property in the county, the taxes upon 
which are not in his opinion a lien upon real property suf­
ficient to secure the payment of such taxes, to immediately 
make a report to the Treasurer setting forth the nature, amount 
and assessed valuation of the said such personal property, 
where the same is located and the name and address of the 
owner, claimant or other person in possession of the same. 

"2684. The County Treasurer must collect the taxes on 
all personal property and in the case provided for in the pre­
ceding section, it shall be the duty of the treasurer immediately 
upon receipt of such report from the Assessor, to notify the 
person or persons against whom the tax is assessed, that the 
amount of such tax is due and pa~'able at the County Trea~­

urer's office. At the time of receiving the Assessor's report, 
or at any time before Xovember 1st, the Treasurer may col­
lect the taxes by seizure and sale of any personal property 
owned by the person or persons against whom the tax is as­
sessed. The County Treasurer and his sureties are liable on 
his official bond for all taxes on personal property within the 
county \yhich through his wilful failure or neglect is uncol­
lected." 

From the foregoing it is to be noted that the only authority given 
a County Treasurer to seize personal property for taxes is when he is 
notified by the Assessor that in his opinion they are not a lien upon 
real property sufficient to secure the payment of such taxes. Section 
2657 of the Revised Codes of 1907 was held .by the Supreme Court, in 
the case of Averill Machinery Co. v. Freebury Bros., 59 :\10nt. 594, to 
be superseded by Sections 2683 and 2684 above cited. 
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In Walsh v. Croft, 27 Mont. 407, it was held that no tax lien at­
taches to personalty until seizure of the personalty by the County 
Treasurer. 

At the time of the Sheriff's sale of the live stock in question, the 
County Treasurer had, therefore, under the statement of facts submitted, 
no authority to seize the live stock for taxes or to hold the same. The 
real estate in question was at the time liable for the taxes, and there 
was neither a lien upon the live stock nor authority in the County 
Treasurer to est!J,blish such lien by distraint. 

It is, therefore, my opinion that, the personal property tax being 
a lien upon real property sufficient to secure the payment thereof, the 
County Treasurer is precluded from holding the personal property 
therefor, and that neither he nor the Sheriff could legally assert any 
claim against the livestock for the taxes or hold the same for such 
taxes at the time of said sale. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

Mileage of Sheriff-Mileage of Deputies Accompanying 
Sheriff. 

A Sheriff cannot legally charge mileage for deputies that 
he takes with him to make an arrest. 

L. Q. Skelton, ESQ., 

Superintendent of Banks, 
Helena, Montana. 

My dear Mr. Skelton: 

You have submitted to this office the following question: 

"Where a Sheriff takes with him two or more deputies 
to arrest one or more prisoners, can he collect mileage for the 
deputies?" 
Section 3137 of the Revised Codes of 1907 provides: 

"While in the discharge of his duties both civil and 
criminal, except as hereinbefore provided, the Sheriff shall 
receive Ten Cents per mile for each and every mile actually 
and necessarily traveled * * *" 

While it might reasonably require the services of one or more 
deputies to make an arrest, yet the statute evidently provides for only 
one mileage covering the distance actually traveled. 

As was said in the case of Proctor v. Cascade County,' 20 Mont. 
315, 317: 

"The actual expenses of transporting a violently insane 
person may often exceed 10 cents per mile, while ordinarily 
such an allowance would be a liberal one. Doubtless con­
sideration of such varying charges prompted the legislature to 
establish a uniform rate as equitable and just in all cases." 
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