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County Commissioners-Per Diem and Mileage of­
Special Meetings-Authority to Superintend Work on State 
Highway and Draw Per Diem Therefor. 

Special meetings of the Board of County Commissioners 
can be called only upon giving five days' notice, and any 
special session of the commissioners without a call notice 
as required by law would not entitle the Commissioners to 
any per diem for attending the same. 

The Board of County Commissioners have no authority 
to superintend work on public highways and draw per diem 
therefor. 

The Board of County Commissioners are entitled to 
receive per diem and expenses for inspecting highways for 
the purpose of ascertaining whether the work has been 
properly completed. 

The Board of County Commissioners are not authorized 
to inspect the same highway every few days when such 
inspection is not necessary for the purpose of ascertaining 
whether the work has been properly completed. 

}Iax P. Kuhr, Esq., 
County Attorney, 

Havre, Montana. 

My dear Mr. Kuhr: 

You have requested my opmlOn upon the following questions sub­
mitted to you by your County Auditor: 

"(1) How much per diem and under what circumstances 
are the Board of County Commissioners allowed to draw each 
month? 

"( 2) Can the Board of County Commissioners collect time 
for special meetings where there is no call, and where no 
minutes have been taken? 

"( 3) Can the Commissioners put in time superintending 
the work of the State highway? 

"( 4) Are the Commissioners entitled to per diem and 
mileage for viewing the same highway every few days?" 

The County Commissioners are entitled to no per diem or mileage 
or fees except such as are specifically given them by law. The statutes 
allowing compensation to County Commissioners for attendance at 
meetings and in connection with road work are Section 2893 of the 
Revised Codes of 1907, Chapter 148 of the Laws of 1915, and Chapter 
172 (Sub·Chapter III) of the ·Laws of 1917, as amended by Chapter 19 
of the Extra Session Laws of 1919. The Supreme Court has ruled in 
State ex reI. Payne v. District Court, 53 Mont. 350, and State v. Story, 
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53 Mont. 573, that the Commissioners must look to specific authority 
in the statute for their right to collect either per diem or expenses. 
In the Payne Case the court said: 

"These fees are legal or illegal . depending upon whether 
they are, or are not, authorized by law. A county commis­
sioner can lawfully collect ror services performed in virtue 
of his office only such fees or other compensation as the law 
specifically authorizes. The law authorizes per diem and 
mileage for attending the meeting of the board (Sec. 2893, Rev. 
Codes), and per diem and expenses while inspecting contract 
construction work on a highway or bridge, under a proper 
order of the board. (Laws 1915, p. 319.) * ok * 

"The accused, acting in his official capacity as county 
commissioner of Madison county, spent one day seeing about a 
right of way for which he charged and collected from the 
county $8 and $5 additional for expenses, etc. This item par­
ticularly is not comprehended within any provisions of the law 
authorizing fees or other compensation to a member of the 
board of county commissioners for services rendered in his 
office, and is therefore prima facie illegal." 

The questions raised in your inquiries 3 and 4 have been largeiy 
answered by an opinion of this office rendered to J. E. Kelly, Esq., 
County Attorney of Jefferson County, on April 21, 1921, in which it was 
held that neither the Board of County Commissioners as a body nor 
its members individually are authorized by law to superintend work 
on public highways and draw per diem therefor. The provisions of 
the law relating to this subject are found in Chapter 15 of the Extra­
ordinary Session Laws of 1919, amending Sub-Chapter III of Chapter 172 
of the Laws of 1917, and reads as follows: 

"Section 12. The Board of County Commissioners may 
direct the County Surveyor or some member or members of 
said Board to inspect the condition of any proposed highway, 
or highways, or work on any highway or bridge in the county' 
during the progress of the work, and before payment therefor, 
and such member or members of said Board shall receive for 
making said inspection, the sum of Eight Dollars ($8.00) per 
day, and actual expenses, and the County Surveyor shall re­
ceive for making such inspection when directed and for all 
other work performed for the county under the direction of 
the Board of, County Commissioners, the sum of Eight Dollars 
($8.00) per day and actual expenses, which shall be audited and 
allowed in th'e same manner as any other claims against the 
county." 

The above section merely authorizes the County Commissioners to 
receive per diem and expenses "for making said inspection," and the 
language of the section indicates that such inspection is for the pur­
pose of ascertaining whether the work or some portion thereof has 
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been properly completed so as to authorize payment therefor, and not 
for the purpose of actively supervising or superintending such work 
during its performance. In this view of it such frequency of inspec­
tion as would amount to superintendence of the work, or inspection 
of the same highway "every few days," when such inspection is not 
necessary for the purpose of ascertaining whether the work has been 
properly completed so as to authorize the County Commissioners to pay 
out county funds therefor, is outside of the provisions of the law 
authorizing per diem to the County Commissioners and such per diem 
should not be allowed. 

Your second question is answered by Chapter 148 of the Laws of 
1915, reading as follows: 

"The Board of County Commissioners, except as may other­
wise be required of them, may meet at the county seat of their 
respective counties on the first Monday of each and every 
month of the year, for the purpose of allowing bills and attend­
ing to any other business that may regularly come before them, 
and may sit not exceeding three (3) days at each session, ex­
cept the December session, at which time they may sit not 
exceeding eight (8) days. But the Board may at any time, 
by giving at least five (5) days public notice, hold an extra 
session of not over three (3) days' duration; provided, that 
the limitations as to the time of sessions of the Board of 
County Commissioners contained in this section shall not apply 
to counties of the First, Second, Third or Fourth Classes." 

It is to be observed from the above chapter that extra sessions of 
the Board of County Commissioners can be held only after "giving 
at least five days' public notice." An extra session without a call 
noticed as required by this chapter, and no record of which appears 
in the minute books, would not entitle the County Commissioners to 
any per diem for attending the same, and in no case mayan extra 
session be of more than three days' duration in a county of the fifth 
class, which you state is the class to which Hill County belongs. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

School Board-Duty to Call Bond Election When Legal 
Petition Filed-Whether Mandatory. 

When a petition for an election is filed signed by 30 
per cent of the electors, qualified as required by Chapter 
104 of the Laws of the 17th Legislative Assembly, it is 
mandatory upon the Board of School Trustees to call an 
election. 

cu1046
Text Box




