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There is no authority in the laws of Montana for selling property 
for taxes to which the county has taken a deed, upon a mere applica­
tion to purchase at any time subsequent to the advertised date, ac­
companied by an offer of the amount of delinquent taxes and expenses; 
and in the absence. of such authorization the County Commissioners 
have no power to hold the sale. Such would not be a sale at auction. 
Many of the States have statutes specifically authorizing the sale by 
the proper board, of any property to which a tax title has been ac· 
quired by the county, after same has been offered at auction, upon 
application and tender of the amount of the taxes with penalties, in­
terest and costs; but Montana has no such statute. 

It is, therefore, my opinion that the County Commissioners have 
no authority to sell property to which the county has taken a tax deed 
except at public auction, as defined by Section 5122, and in accordance 
with the provisions of Subdivision 10 of Chapter 15 of the Laws of 
1919, and Section 2882, as amended by Chapter 18 of the Laws of 1919, 
and that such auction is limited to the time fixed by the published 
notice, except that the sale may be continued from day to day as long 
as necessary in order that all of the properties advertised may be of­
fered for sale. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

County Assessor-Must Assess Lands According to Their 
Classification. 

The County Assessor has no authority to change the 
classification of land made under direction of the Board 
of County Commissioners, but he has the authority to fix 
the valuation upon the land as classified, subject to review 
by the County Board of Equalization. 

Edgar J. Baker, Esq., 
County Attorney, 

Lewistown, Montana. 
My dear Mr. Baker: 

You have inquired whether, when land has been classified under 
Chapter 89 of the Laws of 1919, or under the same as amended by 
Chapter 239 of the Laws of 1921, the Assessor has any authority to 
assess the lands at a valuation different from that given in connection 
with the classification made under direction of the Board of County 
Commissioners. 

Chapter 89 and 239, supra, in stating the purpose of the Act, con­
tain the following language: 

"Section 1. It is hereby made the duty of the State 
Board of Equalization to provide for a general and uniform 
method of classifying lands, for the purpose for which they 
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may be valuable, in the State of Montana for the purpose or 
securing an equitable and uniform basis of assessment of said 
lands for taxable purposes." 

Section 2 provides that the County Commissioners shall have such 
classification made. 

Sections 6 and 7, which are identical in Chapters 89 and 239, read 
a:J follows: 

"Section 6. The Classification herein provided shall be 
full, complete and accurate, and shall be used as the basis 
upon which land values shall be fixed for purpose of assess­
ment and taxation. 

"Section 7. It shall be the duty of the County Assessor 
to assess all lands for taxation purposes in accordance with 
the classification, as made by the Board of County Commis­
sionem." 

Section 8 provides for reclassification by the Board of County 
Commissioners if land is erroneously classified. 

In Missouri River Power Co. v. Steele, 32 Mont. 433, it was held 
that the Legislature could provide for a "board of appraisers whose 
duty it shall be to fix valuation of real estate in the county for the 
purpose of assessment by the county assessor, which valuation so 
fixed by said board of appraisers shall constitute the value or 'true 
value' of such real estate." And in State v. Board of Equalization, 
56 Mont. 413, 443, the following language appears: 

"It is also contended that the Act in question is invalid 
because it denies to the taxpayer the right to have his prop­
erty assessed by the local assessing officer, as well as the 
right to have the valuation put thereon reviewed by the 
county board of equalization. This contention cannot be sus­
tained. It is not a right of the taxpayer to have his assess­
ment made, in the first instance, by any particular officer, or 
to have it equalized by any particular board. (Missouri 
River Power Co. v. Steele, above; Ames v. People, 26 Colo. 
83, '56 Pac. 856.) So long as the principles of uniformity and 
just valuation are observed, his rights are not invaded." 

The provisions of Chapter 239, therefore, are not invalid as tak­
ing from the Assessor or from taxpayers, any constitutional right with 
respect to who shall make the assessment of property. 

It should be noter! that Chapter 239 makes no provision for placing 
a valuation upon the lands, but merely provides for classification, ac­
cording to their character, into agricultural lands, irrigated lands, 
grazing lands, etc., "for the purpose of securing an equitable and uniform 
basis of assessment, * * *" If the classifier has included a 
money valuation, such is outside the requirements of the statute and is 
of no effect except as the Assessor may choose to consider it as 
advisory when he makes the assessment. 
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The Assessor is required by Sections 6 and 7, supra, however, to 
assess the land as agricultural, irrigated, etc., as the case may be, ac­
cording to the classification as made, and place the valuation upon it 
as such land. 'fhis i::; for his guidance and assistance as providing him 
information regarding the acreage of lands of the various classes, and 
does not purport to fix valuations, but fixes the class of the land, 
outside of which the Assessor, for the purpose of securing uniformity, 
is not permitted to assess it. The classification as made under the 
Board of County Commissioners is presumptively correct, and is to be 
accepted by the Assessor as a basis upon which he shall fix its value. 
If changes could be made at will by the Assessor the statute would be 
rendered nugatory. 

Section 8 of the Act. however, makes provision for reclassification 
by the Board of County Commissioners, sitting as a Board of Equal­
ization, in cases of erroneous classification, which section reads as 
tollows: 

"It shall be the duty of the Board of County Commissioners 
to cause to be mailed by registered mail, return card requested 
to each owner a notice of the classification of the land owned 
by him. If the owner of any land is dissatisfied with the 
classification of his land, the Board of County Commissioners 
shall make such investigation as they deem necessary to de­
termine the true and' correct classification of such land and 
when so determined, the same shall be classified in the man­
ner ordered by. the Board of Commissioners." 

It has been held by this office, in an opinion rendered to the 
Board of County Commissioners of Sheridan County, "that at any meet­
ing of the Board of County Commissioners, sitting as a Board of 
Equalization, it may reclassify any land that has an incorrect classifica­
tion, either upon its own initiative or upon protest by the land owner 
and appropriate proceedings for hearing and investigating the same." 
This provision having been inserted in the law, the intention is in­
dicated that the Board of County Commissioners should correct the 
errors in classification, to the exclusion of the authority of the Assessor 
to do so, and that matters of erroneous classification, including those 
discovered by the Assessor, should be brought before that body for 
determination. As stated, however, this refers to the classification of)/ 
lands and not to assessing it, the matter of placing the valuation upon 
it as classified still being the duty of the Assessor. 

It is, therefore, my opinion that the Assessor has no authority 
to reclassify lands, classified under direction of the Board of County 
Commissioners, but that such is the province of the Board of County ".~ 
Commissioners, sitting as a Board of Equalization, but that the valua-
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tion thereof as classified is within the province of the Assessor, subject 
to review and correction by the Board of County Commissioners, sitting 
as a Board of Equalization, after the valuations given by the Assessor 
as aforesaid have been included in the assessment roll. 

Very truly yours, 

WELLIXGTON D. RANKIX, 
Attorney General. 

County Coroner-Duty to Sign Death Certificate-Per 
Diem for Investigating Cause of Death. 

Section 8368 of the Revised Codes of 1907 construed to 
authorize the Coroner to sign death certificates under cer­
tain circumstances. 

The County Coroner is not authorized to charge per diem 
for going to the place where he is called to inve~tigate the 
cause of death without holding an inquest. 

E. F. Allen, Esq., 
County Attorney, 

Livingston, Montana. 

)'ly dear Mr. Allen: 

I am in receipt of an inquiry from t:1e Coroner of your county as 
to whether he must sign the death certificate under certain circum­
stances. 

There is no doubt under Section 8368 of the Revised Codes of 
1907 that the Legislature contemplated that the Coroner should sign 
the death certificate under certain circumstances. 

This section provides as follows: 

"Every person who buries or inters, or causes to be buried, 
or interred, the dead body of any human being or any human 
remains without first having obtained a certificate of cause 
of death from a regular practicing physician of the State or 
the coroner of the county in which the death occured is guilty 
of a misdemeanor. Any practicing physician of the State or 
any coroner in any county who fails to file a certified copy of 
every certificate of the cause of death which he shall issue in 
the office of the County Clerk and Recorder of the county in 
which the death occurs, within three days from time said certi­
ficate is issued, shall be guilty of a misdemeanor. 

"Upon information or knowledge of any infraction of this 
law the coroner shall immediately investigate the circumstances 
and make complaint against the offenders. Every person who 
buries or inters, causes to be buried or interred the dead body 
of any human being or any human remains in any place within 
the corporate limits of any city or town in this State, except 
in a cemetery or place of burial now existing under the laws 
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