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creation of the new district, should be transferred to the 
new district by the County Treasurer, and if so, by whose 
?uthority? 
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Since School District No. 42 was created in May, and before the 
tax levy in July, the railroad property within the boundaries of 
School District No. 42 should have been assessed to .School District 
No. 42, instead of to School District No. 43, and the taxes levied' on 
such property should have been paid into the funas of School District 
No. 42. Having been illegally paid into the funds of School District 
No. 43, these taxes should be transferred to the funds of School District 
No. 42, where they belong, and the County Treasurer should make 
such transfer when authorized by order of the Board of County Com­
missionerl:1. 

While there is no direct statutory provision for a case of this 
kind, undoubtedly under their general powers the Commissioners may 
order the transfer of money that, according to your letter, has merely, 
through error, been placed in the wrong fund. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Counties-Reclassification-Time When to be Made­
Commissioners-Power to Make Order of Reclassification. 

A Board of County Commissioners, having failed to re­
classify the County at the regular meeting in September, 
as provided in Section 2975 Revised Codes, may correct the 
error, and in good faith, reclassify at a meeting held in 
November following. 

Arthur C. Erickson, Esq., 
County Attorney, 

Plentywood, Montana. 

My dear Mr. Erickson: 

I have your letter relative to the reclassification of Sheridan 
County, by a resolution of the Board of County Commissioners, adopted 
in November, 1920, to take effect January 3, 1921. 

The law fixing the time for reclassification of counties is Section 
2975, Revised Codes of 1907. It provides that the several Boards of 
County Commissioners must, at their regular meeting in September, 
in each even-numbered year, make an order designating to what 
class the county belongs, determined by the assessed valuation of 
the county for the year in which the reclassification is made. 

Section 2973, Revised Codes, as amended by Chapter 24, Extra­
ordinary Session Laws of the 16th Legislative Assembly, provides that 
this reclassification should be made "according to that percentage of 
the true and full valuation of the property therein upon which the tax 
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levy is made, * * * Provided, however, that there shall 
be no reclassification of counties until after March 10, 1921, except in 
counties from which territory has been taken by the creation of new 
counties since January 1, 1919." 

Sheridan County, being within the above proviso, should have been 
reclassified at the regular session of the Board of County Commis­
sioners, at the September, 1920, meeting. From your letter, it appears 
that the Board failed to act at that meeting, but no reason is shown 
for Bucll failure. 

The question, therefore, is this: Can the Board of County Commis­
sioners, having failed to perform a required act at the proper meeting, 
cure the failure by performing the act at a subsequent meeting? In 
other words, can a Board of County Commissioners make a nunc 
pro tunc order? 

A Board of County Commissioners is one of limited power. It can 
only exercise such powers as are conferred by law, or are necessarily 
implied. 

State ex reI. Gillett v. Cronin, 41 Mont. 293, 109 Pac. 144. 

See, also: 

Ainsworth v. McKay, 55 Mont. 270, 175 Pac. 887. 

Had the Board classified Sheridan County at the September meet­
ing as required by Section 2975, supra, and then at a later meeting at­
tempted to rescind or change such classification, there is, I think, no 
question that such action would have been illegal. (State ex rei. 
Hauswald v. Ellis, 52 Mont. 505.) Also, had they made no reclassifica­
tion at the September meeting as required by law, mandamus would 
lie to compel them to reclassify. The law is mandatory relative to 
this reclassification, not directory. Nothing is left to the discretion of 
the Board of County Commissioners. The statute says they must re­
classify at the September meeting, and if they fail to perform that 
duty, certainly the courts would compel them to act. 

Section 7214, Rev. Codes 1907; 
State ex rei. Furnish y. Mullendore, 53 Mont. 109; 
State ex rei. Arthurs v. Board of County Commissioners, 44 

Mont. 51; 
State ex reI. Woodward v. Moulton, 57 Mont. 414. 

If the Board could be compelled to correct the failure, it is equally 
certain that it could, of its own motion and in good faith, correct it, 
especially where it was done prior to the time when the reclassification 
could take effect, to wit, the first Monday in January next succeeding. 
(State y. Mullendore, supra, at p. 116.) 

It is, therefore, my opinion that the Board of County Commissioners 
had full power to reclassify Sheridan County at its regular November 
meeting, it having failed to do so at the regular September meeting, 
as it was required by law to do. 
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As to whether this power would still exist after the first Monday 
in January next succeeding, I am expressing no opinion, that question 
not being raised and not entering into this discussion. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Trustees-Rural School District-Traveling and Other 
Expenses of-Payment From County General Fund. 

The traveling and other expenses of the Rural School 
District Board may not be paid out of the General Fund 
of the county, but must be charged to the rural school 
district. 

Miss May Trumper, 
Superintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 

My dear Miss Trumper: 

You have asked to be advised whether traveling expenses and other 
expenses of a Rural School District Board can be paid from the Gen­
eral Fund of the county. 

Aside from calling an election for the creation of a rural school 
district upon petition of a certain number of residents of third-class 
districts, and certain duties connected with the levying of taxes, the 
Board of County Commissioners have practically no duties or authority 
in connection with rural school districts, the relation of the county to 
rural school districts being the same as to school districts of any other 
kind or class. The right to payout county funds for school district 
purposes is equally non-existent in both cases. There is no authority 
in law for paying the expenses of school districts from the General 
Fund of the county. 

The Rural School District Act was probably copied largely from 
the law of some state in which the county is a school district unit, 
as is indicated by the term "county unit" appearing in the form of 
ballot to be used in elections for the establishment of same. It is 
probably due to this fact that no provision is made in the Act 
for paying the expenses, or the honorarium allowed the Rural 
Board, out of district funds. However, it must be presumed that they 
have such powers as are necessary to enable them to function as a 
Board, and it would, therefore, seem that they have authority to pro­
vide in the general budget for necessary expenses incurred by the 
Board, as well as for the $50 honorarium which the law allows them. 
Warrants could then be drawn against the fund for such expenses as 
are necessarily incurred in conducting the business of the rural school 
district, and for the honorarium. 
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