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Alderman—Vote Required to Declare Vacancy in Office.

Where a City Council consists of six Aldermen, four
of whom are present at a legal meeting, a motion or resolu-
tion declaring the office of Councilman vacant by reason of
the removal of the Councilman from the city is legally car-
ried by a vote of three to one of the members present.

J. E. Kelly, Esq.,
County Attorney,
Boulder, Montana.
My dear Mr. Kelly:

You have submitted the following inquiry : What vote is required
in order to declare the office of Councilman vacant where the Council-
man has removed from the city?

In your inquiry you state that the Board of Aldermen of White-
hall consists of six members and that when the question of declaring
the office of Councilman vacant arose, four members were present and
that the vote stood three to one in favor of declaring the office vacant,
the Alderman whose office was being voted upon not being present. The
question of the validity of the action of the Council arises by virtue of
the provisions of Section 3263 of the Revised Codes of 1907, which re-
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quires that "“a majority of the whole number of the members elected
is requisite to appoint or elect an officer,” it being doubted that the
office could be declared vacant by any less number of the Councilmen
than the number required to elect.

Section 3261 of the Revised Codes reads as follows:

“3261. A majority of the members of the council constitute
a quorum for the transaction of business, but a less number
may meet and adjourn to any time stated, and may compel the
attendance of absent members under such rules and penalties as
the council may prescribe.”

In 2 Dillon on Municipal Corporations, Section 521, page 845, ap-
pears the following:

“The quorum of a body has been defined to be that number
of the body which, when assembled in their proper place, will
enable them to transact their proper business, or in other words
that number that makes the lawful body, and gives them the
power to pass a law or ordinance. If there be no statutory
restriction, a2 majority of a municipal council or board is a
quorum, and a2 majority of a quorum may act. Thus, to use Mr.
Dane’s illustration, if the body consists of twelve common coun-
cilmen, seven is the least number that can constitute a wvalid
meeting, though four of the seven (tlie seven being duly assem-
bled and present) may act.”

It is well settled that when a quorum is present the majority of
the quorum is sufficient for the carrying of any motion or resolution
unless restrictions are placed upon the action of the body by statute.
Section 3261, supra, constitutes four of your Council a quorum for the
transaction of business. The only restriction relating to the transaction
of business placed by statute upon the Council and relating to the sub-
ject in question is that in electing or appointing an officer a majority
of the members elected is requisite. The declaring of the office to be
vacant is not “electing or appointing” an officer, and this action may
be taken by the same vote as would be required for the transaction of
any other business not under special restriction. ’

It is, therefore, my opinion that where a City Council consists of
six Aldermen, four of whom are present at a legal meeting, a motion
or resolution declaring the office of Councilman vacant by reason of
the removal of such Councilman from the city is legally carried or
passed by a vote of three to one of the members present.

As to the facts involved concerning the removal of such Councilman,
and whether he in fact had removed from the city so as to warrant the
Council in taking this action, I pass no opinion, that being one of fact
and not of law and not properly for the consideration of this office.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.





