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Board of County Commissioners—Compensation for Ex-
amining Property to Determine if Properly Classified.

The Board of County Commissioners are not entitled to
per diem, mileage or expenses in going out to view land
for the purpose of adjusting differences in its classification
pursuant to their authority under Chapter 239 of the Laws
of the 17th Legislative Assembly.

W. C. Hutchinson, Esq.,
vnalrman Board of County Commissioners,
Kalispell, Montana.
My dear Mr. Hutchison:
You have requested my opinion as to whether County Commission-
ers are entitled to compensation for services in going out to view land
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for the purpose of adjusting differences with respect to its classification
under Section 8 of Chapter 239 of the 1921 Laws. This section provides
in part as follows:

“If the owner of any land is dissatisfied with the classifi-
cation of his land, the Board of County Commissioners shall
make such investigation as they deem necessary to determine
the true and correct classification of such land and when so
determined, the same shall be classified in the manner ordered
by the Board of Commissioners.”

The compensation to which members of the Board of County Com-
missioners are entitled is set out in Section 2893 of the Revised Codes
of 1907 as follows:

“Each member of the board of county commissioners is en-
titled to eight dollars per day for each days’ attendance on the
sessions of the board, and ten cents per mile for the distance
necegsarily traveled in going to and returning from the county
seat and his place of residence, and no other compensation must
be allowed.”

Section 3111 of the Revised Codes of 1907 provides as follows:

“That members of the Legislative Assembly, state officers,
county officers, township officers, jurors, witnesses and other
persons who may be entitled to mileage shall be entitled to col-
lect mileage at the rate of ten cents per mile for the distance
actually traveled and no more.”

Chapter 15 of the Session Laws of the Extraordinary Session of
1919 likewise makes provision for per diem of $8 and actual expenses
for inspecting the condition of any proposed highway, or work on any
highway or bridge, during the progress of the work.

By numerous opinions of former Attorneys General, it has been held

that the statutes above referred to allow mileage for one trip only to
the session of the Board of County Commissioners. See:

Vol. 8, Attorney General Reports, p. 43;
Vol. 8, Attorney General Reports, p. 48;
Vol. 5, Attorney General Reports, p. 592.

A County Commissioner, like any other public officer, may collect
for services performed only such fees or compensation as the law spe-
cifically authorizes.

The Supreme Court of this State, in the case of State ex rel. Payne
v. Distriet Court, 53 Mont. 350, states the general rule as follows:

“These fees are legal or illegal depending upon whether they
are, or are not, authorized by law. A county commissioner can
lawfully collect for serivces performed in virtue of his office
only such fees or other compensation as the law specifically
authorizes. The law authorizes per diem and mileage for attend-
ing the meeting of the board (sec. 2893, Rev. Codes), and per
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diem and expenses while inspecting contract construction work
on a highway or bridge, under a proper order of the board.
(Laws 1915, p. 319.)”

The Laws of 1915 referred to in the above copinion by the Supreme
Court have been amended by Chapter 15 of the Session Laws of the
Extraordinary Session of 1919, but the amendments therein made do
not, in any manner, affect the question involved in this inquiry.

The Supreme Court of this State, in the case of State v. Story, 53
Mont. 573, approved of the rule laid down in the case of State ex rel.
Payne v. District Court, supra, and the court further held that if Sec-
tion 2893 of the Revised Codes of 1907 above referred to was in con-
flict with Section 3194 or 2952 that Section 2893 must prevail.

There is no statute specifically authorizing the payment of fees,
mileage or expenses to the County Commissioners for viewing land with
the view of adjusting differences in its classification.

The sessions of the Board of County Commissioners are required to
be held at the county seat (Sec. 2891, Revised Codes of 1907.)

It is my opinion, therefore, that County Commissioners are not
entitled to per diem, mileage or expenses in going out to view land
with a view to adjust differences in its classification pursuant to their
authority under Chapter 239 of the 1921 Laws.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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