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Board of School Trustees—Authority to Pay Expenses
of Teachers While Attending a Meeting of State Teachers’
Association.

Section 241 of the Laws of 1921 construed not to give
authority to the Board of School Trustees to pay expenses
of teachers authorized, by resolution, to attend a meeting
of the State Teachers’ Association.
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Miss May Trumper,
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.

My dear Miss Trumper:

You have requested an opinion upon the question whether a Board
of School Trustees may pay the expense of a teacher to the meeting of
the State Teachers’ Association.

Section 1 of Chapter 241 of the Session Laws of 1921 provides:

“Hereafter no state, county, city or school district officer
or employee of the State, or of any county or city, or of any
school district, shall receive payment from any public funds for
traveling expenses or other expenses of any sort or kind for
attendance upon any convention, meeting or other gathering of
public officers, save and except for attendance upon sach conven-
tions, meetings or other gatherings as said officer may by virtue
cf his office be required by law to attend. Provided, that noth-
ing herein shall prohibit the State Board of Examiners from
authorizing the payment of the necessary traveling expenses of
any state officer or employee, whenever in the judgment of said
Board public interest requires, ana provided further that the
Board of Trustees of any county high school or of any school
district may by resolution adopted by a majority of entire board
authorize any employee of such board to attend meetings called
for the express purpose of considering educational matters.”

It will be observed that the first proviso permits the State Board
of Examiners to pay traveling expenses of a State officer or employee
when in their judgment public interest requires it, while the second
proviso only permits Trustees of County High Schools and District
Schools to authorize attendance of employees at meetings called for the
express purpose of considering educational matters, but says nothing
about paying their expenses. It would seem clear that, if the legis-
lature intended to have the High School or District Board pay the ex-
penses as it authorized the Board of Examiners to do, it would have
said so. It having remained silent, the only fair inference is that they
did not intend any more than that such boards might authorize at-
tendance upon such meetings, and presumably draw their usual com-
pensation.

It is, therefore, my opinion that the second proviso does not
authorize the payment of expenses of those who are authorized by
resolution to attend these meetings.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.





