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It is, therefore, my opinion that the term "loans or obligations" 
as used in said Chapter 6, supra, means "money lent by decedent and 
to be repaid or debts due decedent," and when such are assigned 
or transferred by the executor, administrator or trustee, they are sub­
ject to the tax prescribed by Chapter 6, supra. 

Inheritance taxes are not imposed upon the property itself, but upon 
the transfer of, or succession to, the property. 

Plummer v. Cooler, 178 U. S. 115, 44 L. Ed. 998, 20 Sup. Ct. 
Rep. 829. 

A note secured by mortgage is subject to the transfer tax law of 
the State where the land is located and the mortgage recorded, although 
the note and mortgage are, at the death of the owner, in his possession 
in another state. 

In re Merriam, 147 Mich. 630, 111 N. W. 196, 9 L. R. A. 
(N. S.) 1104. 

You are therefore advised that the note for $1,600, given by 
Milton Pratt and wife to Count Pulaski Johnson, secured by mortgage 
on land in Hill County, Montana, comes within the provisions of Sub­
division 1, Section 7737, of Chapter 6, Session Laws of 16th Extra­
ordinary Legislative Assembly, and the tax therein provided for should 
be collected from the estate of said Count Pulaski Johnson, deceased. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

0fficial Bond of County Clerk-Failure to File With the 
County Treasurer Within Time Provided by Law-Clerical 
Omission of Copying Bond in the Proper Record-Effect of. 

The failure to file an official bond with the County 
Treasurer within the time specified by law does not render 
the office vacant, when the bond was recorded in the office 
of County Clerk and Recorder and deposited with the County 
Treasurer for filing. 

Edgar P. Reid, Esq., 
County Attorney, 

Virginia City, Montana. 
My dear Mr. Reid: 

I have your letter in which you ask for an official opinion on the 
following question, to wit: 

"Does the fact that the bond of a County Clerk, executed, 
approved and filed for record in the office of the County Clerk 
within 30 days after receiving notice of his election, was not 
filed with the County Treasurer within 30 days after receiving 
notice of his election, render the office of County Clerk vacant?" 
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The sections of the statutes Of this State covering this matter are 
as follows: 

"Every official bond must be filed in the proper office 
within the time prescribed for filing the oath, unless otherwise 
expressly provided by statute." (Sec. 377, R. C. of 1907.) 

"Whenever a different time is not prescribed by law, the 
oath of office must be taken, subscribed and filed within thirty 
days after the officer has notice of his election or appointment, 
or before the expiration of fifteen days from the commencement 
of his term of office, when no such notice has been given." 
(Sec. 364, R. C. of 1907.) 

"Unless otherwise prescribed by statute the official bonds 
of county, township and school district officers must be ap­
proved by the judge of the district court, and filed and recorded 
in the office of the county recorder." (Sec. 380, R. C. of 1907.) 

"The official bond of the county clerk must, after being 
recorded, be filed in the office of the county treasurer, and the 
safe keeping of the same is hereby made the duty of the 
county treasurer." (Sec. 417, R. C. of 1907.) 

In the case before us, every part of the statutes was complied with, 
except the actual clerical act of copying the bond in the book entitled 
"Record of Official Bonds" and filing the same with the County 
Treasurer. The question is: Does this operate to vacate the office? In 
other words, are the provisions of the statute so mandatory in char­
acter as to render the slightest non-compliance therewith fatal to the 
tenure of office? I think this is too narrow a construction to· be 
placed upon the law. 

Section 4651, Revised Codes of 1907, says: 
"An instrument is deemed to be recorded, when, being duly 

acknowledged or proved, and certified, it is deposited in the 
county clerk's office with the proper officer for record." 

There is no claim in the case that this official bond was not de· 
pOSited with the proper officer to be recorded within the required 
thirty days. Therefore, the bond was executed and recorded within 
the time fixed by statute, and up to this point is valid. Now, is 
the filing of the bond with the County Treasurer, after being re­
corded, a part of the necessary procedure to qualify the officer in 
question to hold his respective office? 

Mechem on Public Officers, Sections 265, 266, says: 
"The statutes requiring a bond to be given ordinarily 

prescribe that it shall be given within a fixed time after 
the officer's election or appointment. These provisions as to 
time, however, though often couched in most explicit language, 
are usually construed to be directory only and not mandatory. 

"A failure to file the bond within the time prescribed 
does not, therefore, ipso facto, work a forfeiture." 
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It has been held that the Wisconsin statutes providing for the 
filing of the oath of office of a county judge in the office of the 
clerk of the Circuit Court and requiring that his bonds shall be 

recorded by him in the office of the register of deeds are not strictly 
mandatory, and the office does not become vacant by reason of the 
fact that the judge-elect files his oath of office in the .office of the 
county clerk instead of the office of the clerk of the Circuit Court, 
or by reason of delay in recording his bonds. 

State ex reI. Dithman v. Bunnell, 131 Wis. 198, 11 A. & 

E. Ann. Cas. 560. 

The same rule is followed in the State of Washington, in the 
case of State of Washington ex reI. Lysons v. Ruff, 16 L. R. A. 140. 

The failure to file the bond with the County Treasurer is, in 
my opinion, now immaterial. The bond was recorded when it was 
deposited in the County Clerk's office and entered on the Reception 
Book for record. The bond has in fact been deposited with the County 
Treasurer, and any question of it not being filed in time is cured. 
The act of filing is ministerial and not judicial. 

Therefore, it is my opinion that no vacancy exists in the office 
of the County Clerk in question, and the present incumbent is the 
duly qualified official. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

School Taxes-The Rate of Levy in Case of Property 
Transferred from One District to Another. 

School taxes should be levied upon property according 
to the rate in the district in which the property is located 
on the date of the levy by the Board of County Commis­
sioners. 

In case of an excessive levy according to the rate pre­
vailing in the wrong district, the portion thereof represent­
ing the amount according to the rate of the levy in the 
district in which the levy s.hould have been made should be 
transferred to that district and the balance refunded to the 
taxpayer. 
Elbert F. Allen, Esq., 

County Attorney, 
Livingston, Montana. 

My dear Mr. Allen: 

You have requested my opinion on the following question: 

"Should school taxes on property transferred from one 
school district to another, after the date of assessment and 
prior to the date of levy, be levied under the rate of the 
old or new district?" 
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