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is concerned, for the paragraph following the list of prices given 
in said .chapter prohibits payment of. any higher price than those 
listed. It reads in part as fdllows: 

"Any book not specified in the above list shall be charged 
at a pro rata rate * * *. 

"All other blanks, blank books, stationery, election sup­
plies, loose leaf forms and devices, and other printed forms 
required for the use of such counties shall be furnished and 
paid for not to exceed the rates herein provided for similar 
blanks or printing. * * *" 
Inasmuch as this provision limits the price to be paid to the 

prices quoted in the Act, the County Commissioners are unauthorized 
to purchase supplies at prices greater than those specified, and if 
the loose-leaf books cannot be purchased within the prices provided 
.in the Act, their purchase is prohibited. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

School Trustees--Authority to Pay the Cost of Board 
and Room in Lieu of Transportation. 

The Trustees of a School Board have no authority to 
pay for the board and lodging of pupils attending outside 
of the district in lieu of paying for transportation. 

W. L. Hyde, Esq., 
County Attorney, 

Superior, Montana. 
My dear Mr. Hyde: 

You have requested an opinion from this office upon the following 
question: 

May the trustees of a school district, having pupils under 
the age of twenty-one years and qualified to attend high 
school, and such district having no high school, payout of 
the funds of such district, money for the board and room­
ing of such pupils attending high school in an adjoining 
district in the county in lieu of the payment of transporta­
tion (as provided by Ch. 76 of the Laws of 1913, sec. 507, 
Subdivision 3), where transportation would be impracticable 
and would considerably exceed the cost of such board and 
rooming? 

It is fundamental that School Boards, being creatures of the 
statute, may exercise only the powers expressly conferred upon them 
by statute, or such as are necessarily implied in the exercise of those 
expressly conferred. It has also been repeatedly held that the powers 
of School Boards are to be strictly construed. 
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In Bean v. Lyons, 37 Mont. 354, the Supreme Court of ::'IIontana, 
speaking through Chief Justice Brantly, used the following language: 

"It (Section 1797, Political Code of 1895, as amended by 
Session Laws of 1897, page 130) must, therefore, be regarded, 
not only as a grant of power to such boards, but also as 
a limitation upon their powers, both as to its extent and 
as to its mode of exercise. That is the rule of construction 
applicable to all statutes granting and defining the powers of 

such municipal or quasi-municipal bodies." 

The powers of School Boards and their limitations are discussed 
also in the following opinions of the Attorneys General: Vol. 6, p. 
39; Vol. 7, p. 163; Vol. 4, pp. 302, 303, and Vol. 4, p. 197. 

The statute relating to transportation of pupils is Subdivision 3 
of Section 507 of Chapter 76 of the Laws of 1913, reading as follows: 

"That the trustees of any school district in the State 
of Montana, when they shall deem it for the best interest of 
all pupils residing in such district, may close their school 
and send pupils of the district to another district and for 
such purpose are hereby empowered to expend any moneys 
belonging to their district for the purpose of paying for the 
transportation of· pupils from their district to such other 
district or districts and for the purpose of paying their tui­
tion. Whenever the trustees of any school district in the 
State of Montana deem it for the best interest of such district 
and the pupils residing therein they may expend any moneys 
belonging to their district for the purpose of paying for the 
transportation of pupils from their homes to the public school 
or schools maintained in such district." 

While the text of the above section perhaps has no relation to th~ 
conclusion that board and room are not transportation, nevertheless 
it is quoted for the purpose of showing that it contains no authority 
whatever for the expenditure for any other purpose of any funds that 
might have been uesd for transportation. Thus the only question to 
be resolved is whether, because of the advantage to the district, moneys 
that could legally be expended for one purpose may be diverted to 
an entirely different purpose. Under the rule stated in Bean v. 
Lyons, supra, and the general rule that the powers of School Boards 
are limited to those expressly given or necessarily implied, it is 
not possible to construe the authority to expend money for trans­
portation into an authority to expend it for board and room, the 
latter being in no sense incidental or necessary to transporting 
pupils. The disbursement of the moneys for such purposes would 
conflict with Cn. 76 of the Laws of 1913 and Sec. 2004 of the School 
Laws as amended by Chap. 96 of the Laws of 1919. 

Subdivision 9 of Section 302 of Chapter 76 of the Laws of 1913 
contains the following provision: 
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"Such warrant shall show for what purpose the money is 
required * * *" 

Section 2004 of the School Laws, as amended by Chapter 196 of 
the Laws of 1919, reads as follows: 

"County School moneys may be used by the County Superin­
tendent and trustees for the various purposes, as authorized 
and provided in this Act, and for no other purpose, except 
that in any district, any surplus in the general school fund 
to the credit of said district, after providing for the expenses 
of not less than nine months' school, on a vote of the qualified 
electors of said district, may be used for the purpose of re­
tiring bonds and improving buildings and grounds" or erect· 
ing school buildings, -a teacherage or barn. If any school 
money sh~ll be paid by authority of the Board of Trustees for 
any purpose not authorized by this Chapter, the trustees con­
senting to such payment shall be liable to the district for 
the repayment of such sum, and a' suit to recover the same 
may be brought by the county attorney, or if he shall refuse 
to bring the same, a suit may be brought by any taxpaying 
elector in the district." 

In Pfeiffer v. Reno, 29 Pa. Co. Ct. Reports, 145, where the statute 
permitted transportation of pupils at the expense of the district in 
certain cases, ft was held that the payment of a pupil's board was 
illegal, the court saying: 

"The law does not authorize the school directors to pay 
the board of pupils. It merely authorizes them to pay trans­
portation to other schools." 

It is, therefore, my opinion that, however advantageous it might be 
to pay for the board and lodging of pupils attending High Schools 
outside of their districts in Huu of paying for transportation to such 
schools, the statutes do not give the Board authority to do so, and that 
until further legislation is enacted authorizing the same, such ex­
penditure by School Boards would be illegal. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 




