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"To admit pupils from other counties, when there is 
room, upon the payment of such tuition as the board of 
trustees may prescribe; 'r etc. 

Section 2112 of the School Law, as amended by Chapter 119 of the 
Laws of 1915, after providing for apportioning school funds for the 
support of accredited High Schools, reads as follows: 

"3. Attendance at any high school to whose support such 
money is apportioned in accordance with the provisions of 
this Act shall be free to all eligible pupils residing within 
the district in the county in which such accredited high 
school is situated." 

Section 604, page 429, of the Laws of 1919, reads in part as 
follows: 

"Every Public School not otherwise provided for by law 
shall be open to the admission of all children between the 
ages of six and twenty-one years residing in the school district, 
and the Board of Trustees shall have the power to admit 
children not residing in the district as hereinbefore pro­
vided." 

It is my opinion that in the absence of any specific authority to 
make such a charge, and in view of the requirements of free admis· 
sian to the schools above referred to, any charge or fee for attendance 
in certain courses would be illegal. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

County Commissioners-Power to Purchase Loose-Leaf 
Books. 

If loose-leaf books cannot be purchased by the County 
Commiss'oners of a county at the prices referred to in 
Chapter 71 of the Laws of 1917, they may not be purchased 
at all. 

P. M. Campbell, Esq., 
County Commissioner, 

Stanford, Montana. 
My dear Mr. Campbell: 

You have inquired whether the term "blank books" used in 
Chapter 71 of the Laws of 1917, relating to prices for county sup­
puts, includes loose·leaf blank books. 

While I cannot see that the fact that the book is loose·leaf would 
remove it from the classification of a blank book, it is practically 
immaterial whether it is so regarded as far as the question of price 
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is concerned, for the paragraph following the list of prices given 
in said .chapter prohibits payment of. any higher price than those 
listed. It reads in part as fdllows: 

"Any book not specified in the above list shall be charged 
at a pro rata rate * * *. 

"All other blanks, blank books, stationery, election sup­
plies, loose leaf forms and devices, and other printed forms 
required for the use of such counties shall be furnished and 
paid for not to exceed the rates herein provided for similar 
blanks or printing. * * *" 
Inasmuch as this provision limits the price to be paid to the 

prices quoted in the Act, the County Commissioners are unauthorized 
to purchase supplies at prices greater than those specified, and if 
the loose-leaf books cannot be purchased within the prices provided 
.in the Act, their purchase is prohibited. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

School Trustees--Authority to Pay the Cost of Board 
and Room in Lieu of Transportation. 

The Trustees of a School Board have no authority to 
pay for the board and lodging of pupils attending outside 
of the district in lieu of paying for transportation. 

W. L. Hyde, Esq., 
County Attorney, 

Superior, Montana. 
My dear Mr. Hyde: 

You have requested an opinion from this office upon the following 
question: 

May the trustees of a school district, having pupils under 
the age of twenty-one years and qualified to attend high 
school, and such district having no high school, payout of 
the funds of such district, money for the board and room­
ing of such pupils attending high school in an adjoining 
district in the county in lieu of the payment of transporta­
tion (as provided by Ch. 76 of the Laws of 1913, sec. 507, 
Subdivision 3), where transportation would be impracticable 
and would considerably exceed the cost of such board and 
rooming? 

It is fundamental that School Boards, being creatures of the 
statute, may exercise only the powers expressly conferred upon them 
by statute, or such as are necessarily implied in the exercise of those 
expressly conferred. It has also been repeatedly held that the powers 
of School Boards are to be strictly construed. 
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