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County High School—Computing Attendance for Purpose
of Distributing Tax—Counting of Students Taking Post-
Graduate Work.

Persons under the age of 21 years taking post-gradu-
ate work in accredited High School classes are to be counted
in computing the attendance for the purpose of ascertaining
the pro rata share of such High School to the High School
tax.

Miss May Trumper.
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.
My dear Miss Trumper:

You have inquired whether High School students who return to
take post-graduate work in an accredited High School may be counted
in computing the attendance of such accredited High School for the
purpose of procuring such accredited High School’s proportion of the
County High School tax.

Section 604, page 429, of the Laws of 1919, reads as follows:

“Every Public School not otherwise provided for by law
shall be open to the admission of all children between the ages
of six and twenty-one years residing in the school district, and
the Board of Trustees shall have the power to admit children
not residing in the district as hereinbefore provided. Provided,
however, that trustees may establish continuation schools, part
time and night schools for persons over twenty-one years of
age; provided, that none of the funds apportioned under Sec-
tion 202, subdivision 12, of this Act shall be expended for such
purposes.”

Paragraphs 1, 2, and 3 of Section 2112, as amended by Chapter 119,
pages 161 and 162, of the Laws of 1915, read as follows:

“l. In any county where a county high school has been es-
tablished, any school district which maintains high school classes
duly accredited by the State superintendent of Public Instruc-
tion shall be entitled on such accrediting to share in all county
high school moneys levied and collected for maintenance, and
the money derived from such levy shall be apportioned by the
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county superintendent of schools to the several accredited high
schools in the county according to the average daily attendance
in accredited high school classes for the school year next pre-
ceding, as determined by the said county superintendent.

“2. In any county where no county high school has been
established, but in which one or more districts maintain high
school classes duly accredited by the State Superintendent of
Public Instruction, a special tax levy not exceeding three mills
on each dollar of taxable property in the district may be made
for the benefit of such high schools. When such levy is to be
made, the chairman of the board of trustees of each school dis-
trict maintaining a high school shall, on or before the first day
of August in each year, severally recommend and advise the
board of county commissioners as to how many mills the tax
levy should be on each dollar of taxable property, and the board
of county commissioners shall thereupon fix the levy not ex-
ceeding three mills according to their own judgment at a rate
which will raise sufficient money to meet the reasonable expen-
ditures of such accredited high schools for maintenance during
the ensuing school year, and the money derived from such levy
shall be apportiorfed by the county superintendent of schools to
the several districts, in which such tax is levied, according to
the average daily attendance in accredited high school classes
for the school year next preceding, as determined by said county
superintendent.

“3. Attendance at any high school to whose support such
money is apportioned in accordance with the provisions of this
Act shall be free to all eligible pupils residing within the dis-
trict in the county in which such accredited high school is
situated.”

From Section 604, supra, it appears that any child between the
ages of six and twenty-one years is entitled to admission to the public
schools.

Section 2112 provides that the tax shall be distributed “according
to the average daily attendance in accredited high school classes.” A
pupil entitled to admission to the school, and attending in acecredited
High School classes, is within the terms of the above statute, and the
fact that such student has already completed the work of certain ac-
credited High School classes does not terminate his right to attend
the school if otherwise qualified, or change the fact that the work later
being done is in the accredited High School classes specified in the
statute. If the pupil is entitled to attend and receive the instruction
specified, the school is entitled to share in the fund provided for such
instruction.
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It is, therefore, my opinion that students under the age of twenty-
one taking post-graduate work in accredited High School classes are
to be counted in computing the attendance of an accredited High School
for the purpose of ascertaining the pro rata share of such High School
toe the High School tax.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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