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However, it is unnecessary to pursue this line of argument further, 
as there is no provision of law that any part of the school funds, from 
whatever source derived, may be donated to students in the manner in­
dicated. 

Section 2004 of Chapter 76 of the Laws of 1913, as amended by 
Chapter 196 of the laws of 1919, provides: 

"County School moneys may be used by the County Super­
intendent and trustees for the various purposes, as authorized 
and provided in this Act, and for no other purpose, except that 
in any district, any surplus in the general school fund to the 
credit of said district, after, providing for expenses of not less 
than nine months' school * * * may be used for the pur­
pose of retiring bonds and improving buildings and grounds, or 
erecting school buildings, a teacherage or barn. If any school 
moneys shall be paid by authority of the Board of Trustees for 
any purpose not authorized by this Chapter, the trustees con­
senting to such payment shall be liable to the district for the 
repayment of such sum, and a suit to recover the same may be 
brought by the county attorney, or if he shall refuse to bring 
the same a suit may be brought by any taxpaying elector in the 
district." 

From the foregoing, it is my opinion that expenditure or donation 
of school funds in the manner indicated is illegal. 

Very truly yours, 
WELLI;,\GTON D. RANKIN, 

Attorney General. 

City of Third Class-Treasurer of-Collection of Taxes 
Provided for by Ordinance-Authority of. 

The Treasurer of a city of the third class that has pro­
vided by ordinance for the collection of its own taxes, has 
the same powers for collecting municipal taxes as Treasurers 
of cities of the first and second clas3es and as that pos­
sessed by County Treasurers in collecting county taxes. 

John S. Nyquist, Esq., 
County Attorne~', 

Scobey, Montana. 
My dear Mr. Nyquist: 

You have requested my opinion as to whether a city of the third 
class, which has provided by ordinance for the collection of its own 
taxes, under Section 3356, Revised Codes of 1907, has the same author­
ity relative to the collection of such taxes as the county? 

Section 3357, Revised Codes of 1907, provides that the City Treasurer 
of cities of the first or second class shall have the same powers to 
collect municipal taxes as the County Treasurer to collect State and 
county taxes. This section does not mention cities of the third class. 
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Section 3358, Revised Codes of 1907, authorizes cities of the first, 
second and third classes to provide by ordinance for the collection of 
their own taxes. Section 3357, above, was enacted in 1897, and Section 
3356 was enacted ten years later, or in 1907, the latter named law being 
thus the later enactment. 

Former Attorney General Galen, in Volume 3, page 199, Opinions 
of Attorney General, in passing upon a very similar question relative 
to these two sections, said: 

"Section 3357, Revised Codes, provides that in case an 
ordinance of any city of the first or second class shall provide 
for the collection of its taxes by its treasurer, such treasurer 
shall have the same power to collect municipal taxes as the 
county treasurer to collect state and county taxes. In con­
formity with the provisions of Section 3356, cities of the third 
class should be read into Section 3357, said Section 3356 being 
the later ena~tment." 

This opinion seems to be applicable to your question, and I see no 
reason for taking a different view of the effect of the sections above 
referred to. 

rt is, therefore, my opinion that the Treasurer of a city of the 
third class has the same powers in collecting municipal taxes as Treas­
urers of cities of the first and second classes, under section 3357, Re­
vised Codes of 1907, which gives to City Treasurers of cities of these 
classes the same authority as that possessed by County Treasurers in 
collecting county taxes. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

Deputy Clerk and Recorder-Whether an Officer-May 
Non-Resident be Appointed. 

A Deputy Clerk and Recorder is a public officer, and a 
non-resident is not qualified to hold the office. 

C. W. Koyes, Esq., 
County Attorney, 

Hyegate, Montana. 

My dear Mr. Xoyes: 

You have inquired whether a Deputy Clerk and Recorder is re­
quired to have the same qualifications as the Clerk and Recorder, the 
question having arisen from the fact that a non-resident of the State 
has been appointed Deputy Clerk and Recorder in your county. 

In a number of opinions by former Attorneys General the view 
has been taken that deputy county officers are public officers in con­
templation of the law, and that they are, therefore, required to have 
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