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OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

November to succeed himself, is he disqualified from holding 
office after the expiration of the present term, or does the 
law contemplate two full terms." 

Section 5 of Article XVI of the Constitution provides in part: 

"There shall be elected in each county the following of­
ficers: * * * one treasurer, who shall be collector 
of taxes; provided, that no person shall hold the office of 
county treasurer for more than two consecutive terms." 
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It is suggested that this provision contemplates two full terms. 
If, however, the Treasurer in question should be elected for another 
term at the expiration of the present one, and hold office until that 
term expired, he would have held the office of Treasurer for more than 
two full consecutive terms, in contravention of the above provision. 

In Grossman v. State, 106 Ind. 203, it was held that where an 
incumbent has held for the full period fixed he cannot by the Con­
stitution hold over, but the office becomes vacant where his suc­
cessor dies before qualifying. 

It has also been held that where a constitutional provision pre· 
scribing the term of a public officer is uncertain or doubtful in its 
construction, that interpretation will be adopted which limits the term 
to the shortest time. 

Mechem on Public Officers, Sec. 390; 
Wright v. Adams, 45 Texas, 134. 

It would seem, the incumbent having been elected on the creation 
of the county to the office of Treasurer to hold until the next general 
election, that this would constitute a term and that at the expiration 
of his present term he would be ineligible for a succeeding term. 
This has been the view of former Attorneys General in passing upon 
a similar question. See Vol. 5, Opinions of Attorney General, page 
533; Vol. 4, Opinions of Attorney General, page 4. In these cases, 
however, the person was held to be disqualified by reason of appoint­
ment to fill an unexpired term, this being construed as a term within 
lhe meaning of the above constitutional provision. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

City Health Officer-Right of Alderman to Hold Posi. 
tion Under Appointment by Mayor. 

A City Alderman cannot hold the office of City Health 
Officer under appointment from the Mayor for the reason 
that the two offices are incompatible. 
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J. E. Kelly, Esq., 
County Attorney, 

Boulder, Montana. 

My dear Mr. Kelly: 

You have inquired whether an Alderman may hold the appointive 
position of Health Officer of the town, which appointment is made and 
the salary of such Health Officer fixed by the Mayor and Council. 

The law is well established that incompatible offices may not be 
held by the same person and that an acceptance of an office usually 
effects a resignation from the office with which it is incompatible. 

In the case of State ex reI. Klick v. Wittmer, 50 Mont. 22, 144 Pac. 
648, the law of tbis State as to what constitutes incompatibility of 
offices and as to the effect of the acceptance of an office incompatible 
with one already held, has been declared. In that case the City Council 
established the office of purchasing agent and fixed the salary thereof, 
and then appointed one of the aldermen to the office. The Supreme 
Court held that such offices were incompatible and that a resignation 
as alderman impliedly occurred when the office of purchasing agent 
was accepted. The language of the court in that case, stating the 
conditions of incompatibility and also containing the citations sub· 
stantiating the rule, is found at page 24 and is as follows: 

"We think the office thus created and defined is clearly 
incompatible with the office of alderman. Offices are 'incom­
patible' when one has power of removal over the other (29 
Cyc. 1382; Attorney General v. Council, 112 Mich. 145, 37 
L. R. A. 211, 70 N. W. 450), when one is in any way sub­
ordinate to the other (State v. Jones, 130 Wis. 572, 118 Am. 
St. Rep. 1042, 10 Ann. Cas. 696, 8 L. R. A. (n. s.) 1107, 110 N. 
W. 431), when one has power of supervision over the other 
(State v. Taylor, 12 Ohio St. 130; Cotton v. Phillips, 56 N. 
H. 220; State v. Hilton, 80 N. J. L. 528, 76 Atl. 16), or when 
the n2.ture and duties of the two offices are such as to render 
it improper, from consideration of public policy, for one per­
son to retain both (Mechem on Public Officers, Sec. 422; State 
v. Anderson, 155 Iowa, 271, 136 N. W. 128; State v. Thomp­
son, 122 N. C. 493, 29 S. E. 720; State v. Goff, 15 R. I. 505, 
2 Am. St. Rep. 921, 9 Atl. 226; Magie v. Stoddard, 25 Conn. 
565, 68 Am. Dec. 375; People v. Commissioners, 76 Hun, 146, 27 
N. Y. Supp. 548; State v. Buttz, 9 S. C. 156)." 

Section 3220 of the Revised Codes of 1907 reads as follows: 

"The city or town council has the power to abolish any 
office, the appointment to which is made by the mayor, with 
the advice and consent of the council, and discharge any 
officer so appointed by a majority vote of the council, but 
no office created under this title must be abolished by the 
council." 



215

21& 

From your statement it appears that the Health Officer in ques­
tion was appointed in the first instance by the Mayor and Council, 
and not by a Board of Health as provided by Section 1484 of the 
Revised Codes, and that his salary was fixed by the Council: On 
the authority of the above case the offices are incompatible_ 

You have also inquired whether such City Health Officer, who 
was appointed during a previous administration and was then elected 
Alderman, holds over, when no new appointment of the Health Of­
ficer was made after there-election of the Mayor. This matter is 
apparently disposed of by the answer to' your first question, inasmuch 
as· both question~ apply to the same person and situation. 

Very truly yours, 

WELLINGTON D. RANKIN, 
Attorney General. 

High School Board-Donation of Part of Its Apportion­
ment. 

A County High School Board has no authority to donate 
or expend school funds for the purpose of inducing outside 
students to attend. 

E. J. Baker, Esq., 
County Attorney, 

Lewistown, Montana. 

My dear Mr. Baker: 

This office is in receipt of a letter from Monroe Watters, a mem­
ber of the School Board, of Denton, Montana, in your county, sub­
mitting a question of the legality of expenditure of school funds, under 
circumstances set out in his letter. Inasmuch as Mr. Watters in­
dicates that the practice is somewhat general a.nd has been advised 
by the County Superintendent, I am addressing my answer to him 
t11rough your office. The question is included in the following state­
ment from his letter: 

"We have a second-class district and a nice little high 
school of some 44 pupils_ As an inducement to outside pupils, 
who would not attend our school or perhaps any other high 
school, we have been giving a percentage of the high 
apportionment which we receive from their attendance. 
year we have offered 400/'0 of such apportionment to 

school 
This 

pupils 
within our district whose parents are unable to send their 
children to school without some such aid. * * * 
Our County Superintendent Miss ___ . ______________ .. ____ .. ______ said we had 
the right to extend this aid. * * *" 

If the Board has authority to expend school funds in the manner 
indicated, such authority must be found in the statute. In Lebcher 
V. Commissioners of Custer Coo, 9 Mont. at page 320, the court used 
the following language in defining the powers of municipal officers: 

cu1046
Text Box




