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County Surveyor—Fees of While Attending Meeting of
Board of County Commissioners—Compensation for Perform-
ing Work for Board of County Commissioners.

The County Surveyor is entitled to receive the sum of
$8 per day and actual expenses for all work performed for
the county under the direction of the Board of County Com-
missioners pursuant to Chapter 50 of the Laws of 1919 and
Chapter 15 of the Laws of the Extraordinary session of
1919, and $7 per day for all work performed under the pro-
visions of Sections 3057 to 3061, inclusive, Revised Codes
of 1907.

The County Surveyor, if ordered by the Board of County
Commissioners to attend any meeting of the Board of Com-
missioners for the purpose of consultation in connection
with official business of the county, is entitled to $8 per
day and actual expenses.
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Board of County Commissioners,
Broadus, Montana.

Gentlemen:

I am in receipt of your letter in which you submit the following
questions:

1. What is the proper and legal compensation of the
County Surveyor when attending the meetings with the Board
of County Commissioners?

2. What is the proper and legal compensation of the
County Surveyor when employed in the service of the county
on any engineering or construction work away from his im-
mediate office, i.e. in his field work?

Under Sections 3057 to 3061, inclusive, of the Revised Codes of
1907, the County Surveyor is required to make certain surveys and
plats when ordered or directed to do so by an order of the court,
and is also required to make certain surveys and plats upqn applica-
tion of the individuals owning lands divided by county lines.

By Section 12, Sub-Chapter III of Chapter 172 of the 1917 Laws,
the Board of County Commissioners were given authority to direct
the County Surveyor to inspect the condition of any proposed high-
way, or highways, or work on any highway or bridge in the county
during the progress of the work, and before payment therefor, and
providing further that the County Surveyor shall receive for making
such inspections, when directed by the Board of County Commissioners,
the sum of $7 per day and actual expenses.

Section 2 of Chapter 50 of the 1919 Laws provides as follows:

“The County Surveyor shall be ex-officio highway engineer
for the county in which he resides, and shall work under the
direction of the Board of County Commissioners, and under
their direction and supervision he shall have charge and
supervision of all highway construction and maintenance on
work over which he has had supervision; make all surveys;
establish grades; prepare plans, specifications, and estimates;
approve all claims against the county for road and bridge
construction and maintenance on which he has actual super-
vision before the same is passed on and allowed by the
Board of County Commissioners; keep accurate cost data; re-
port any delinquency or inefficiency of any road overseer or
other person employed upon the roads within the county;
from time to time make progress reports and estimates of
all work and such other facts in relation thereto as may be
required by the State Highway Commission, Board of County
Commissioners, or both.”

By an opinion rendered by S. C. Ford, former Attorney General,
found in Volume 8, Opinions of Attorney General, page 96, it was
held that under the provisions of Section 12, Sub-Chapter III of



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 200

Chapter 172 of the 1917 Laws, the County Surveyor was entitled to
$7 per day for all inspection work in connection with the highways,
together with his actual expenses, and that under Section 3172 of
the Revised Codes, 1907, he was entitled to $7 per day for work not
pertaining to the highways, and that as the law existed at that time
a uniform rate of $7 per day would be the charge for all work per-
formed by a County Surveyor. Since the rendition of said opinion,
the Legislature has passed Chapter 15 of the Extraordinary Session
Laws of 1919, Section 4 of which reads as follows:

“The Board of County Commissioners may direct the
County Surveyor or some member or members of said Board
to inspect the condition of any proposed highway, or highways,
or work on any highway or bridge in the county 'during the
progress of the work, and before payment therefor, and such
member or members of said Board shall receive for making
said inspections, the sum of Eight Dollars ($8.00) per day,
and actual expenses, and the County Surveyor shall receive
for making such inspection when directed and for all other
work performed for the county under the direction of the
Board of County Commissioners, the sum of Eight Dollars
($8.00) per day and actual expenses, which shall be audited
and allowed in the same manner as any other claims against
the county.”

Former Attorney General S. C. Ford, in an opinion found in
Volume 8 of Opinions of Attorney General, page 282, has held that
under this section of the statute the County Surveyol is entitled to
$8 per day for time employed in inspecting highways or bridges
under the direction of the Board of County Commissioners, and also
$8 per day for all work performed for the county by the County
Surveyor under the direction of the Board of County Commissioners.

It is my opinion, therefore, that in all work performed for the
county under the direction of the Board of County Commissioners,
pursuant to Chapter 50 of the 1919 Laws and Chapter 15 of the
Extraordinary Session of 1919, the County Surveyor is entitled to
receive the sum of $8 per day and actual expenses, and for all other
work performed under the provisions of Sections 3057 and 3061, in-
clusive, Revised Codes of 1907, he is permitted to charge the sum of
$7 per day by virtue of Section 3172 of the Revised Codes of 1907.

I find no provision in the law specifically making it the duty
of the County Surveyor to attend meetings of the Board of County
Commissioners. However, if the Board of County Commissioners
order and direct the County Surveyor to attend any meeting of the
Board of County Commissioners for the purpose of consultation in
connection with the official business of the county, and relating to the
matters referred to in Chapter 50 and Chapter 15, supra, I believe the
County Surveyor would be entitled to the per diem of $8 and actual
expenses. Unless specifically ordered by the Board of County Com-
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missioners, however, to attend any such meeting, the County Surveyor
would not have authority to charge any per diem for attending the
same.

Under the rule applied in the case of State ex rel. Roe v. District
Court, 44 Mont. 318; State ex rel. Payne v. District Court, 53 Mont.
350, and State v. Story, 53 Mont. 573, no charge can be made by a
public officer for services rendered in the absence of specific legislative
authority.

It is my opinion, therefore, that a County Surveyor, if ordered
and directed by the Board of County Commissioners to attend any
meeting of such Board of County Commissioners for the purpose
of consultation relative to the official business of the County referred
to in Chapter ‘50 of the 1919 Laws and Chapter 15 of the Extraor-
dinary Session of 1919, is entitled to receive the sum of $8 per day
and actual expenses, but if he attends any such meeting merely as
an incident of the duties of his office, without being ordered or
directed to do so by the County Commissioners in connection with
such official business of the county, he is not entitled to per diem for
such attendance.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.
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