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Clerk of Court—Fee for Filing Statement of Veluntary
Dissolution of Corporation.

The Clerk of the District Court is not authorized to
make any charge for the filing of a statement of dissolution
of a corporation, but is authorized to make a charge of 50
cents for certifying to the copy of the statement required
to be. filed in the office of the Secretary of State under
Section 3 of Chapter 119 of the Laws of 1919.

L. Q. Skelton, Esq.,
State Examiner,
Helena, Montana.

My dear Mr. Skelton:

Your office has inquired as to what is the correct fee to be
charged by a Clerk of the District Court for filing a statement of dis-
solution of a corporation under the provisions of Chapter 119 of the
Laws of 1919, it appearing that some Clerks of Court are making a
charge of $5 as for the commencement of a proceeding, while others
make no charge for the filing of the statement, but make a -charge of
50 cents for certifying the copy required to be filed in the Secretary of
State’s office.

Chapter 119 of the Laws of 1919 contains no requirement for the
payment of a filing fee when such statement is filed. Section 3169
of the Revised -Codes of 1907, as amended by Chapter 88 of the Laws
of 1917, the general law fixing fees that may be charged by the Clerk
of the District Court, likewise contains no provision covering the
filing of such a document.

Apparently an error was made in framing the Act in question in
providing that such statements should be filed in the office of the
Clerk of the District Court instead of in the office of the Clerk and
Recorder, inasmuch as other papers required to be filed in connection
with corporations, including the original incorporation papers and
annual reports of corporations, are filed in the latter office. Section
7323 of the Revised Codes of 1907, it is true, provides a method of
dissolution of corporations by court order, but a proceeding in court
for the purpose of procuring a court order dissolving a corporation
would necessarily be carried on through the Clerk of the Court’s of-
fice. However, the Act as it reads requires the filing of this instru-
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ment in the office of the Clerk of the District Court, and until the
Legislature changes this requirement, statements of dissolution must
be filed in said office.

The mere filing of the statement in question is not, however, an
action or proceeding within the provisions of Chapter 88 of the Laws
of 1917, and the charge provided for the commencement of an action
or proceeding is, therefore, not a proper one. “Proceedings both in
common parlance and in legal acceptation, imply action, procedure,
prosecution, ® * *, If it is a progressive course, it must be
advancing, and cannot be satisfied by remaining at rest.” (Beers v.
Haughton, (U. S.) 9 L. Ed. 145.)

The statement coming within none of the provisions of Chapter
88, and no provision being made for any filing fee in Chapter 119,
supra, it is my opinion that the Clerk of the Distriet Court is not
authorized to make any charge for the filing of the statement of
dissolution, but is, of course, authorized to make a charge of 50 cents
for certifying to the copy of same required to be filed in the office
of the Secretary of State by Section 3 of said chapter.

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.


cu1046
Text Box




