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Official Bonds — Duty of City and Town Officers to
Furnish When Not Specifically Required by Ordinance.

The law requires that the City Treasurer, City Clerk and
City Marshal shall furnish bonds in an amount to be fixed
by ordinance. Other city officers are not required to furnish
bonds unless the ordinance so provides. The statute requir-
ing a City Treasurer, City Clerk and City Marshal to furnish
bonds is mandatory, and, if an ordinance has not been
adopted fixing the amount of their bonds, it is the duty
of the City Council to fix the amount thereof and of the
officers to furnish such bonds.

L. Q. Skelton, Esq.,
State Zxaminer,
Helena, Montana.
My dear Mr. Skelton:

You have inquired whether all city and town officers are re-
quired to furnish official bonds in cases where the City Council has not
passed an ordinance to that effect.

Sections 3237 and 3238 of the Revised Codes of 1907 read as fol-
lows:

“3237. 1t is the duty of the council to provide for the
accountability of all officers provided for in this title, by re-
quiring from them sufficient security for the faithful per-
formance of their duties or trust, which security must be
given by them before entering upon their respective duties.
If such security becomes insufficient, additional security may
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be required, and if not given within ten days, the council, by a
vote of two-thirds of the members, may declare the office
vacant, and may thereafter fill the same.

“3238. The city treasurer, city clerk and city marshal,
and such other city officers as the council by ordinance may
require, must give official bonds, in such sums and securities
as the ordinance may presecribe, which bonds must be approved
by the council and filed with the city clerk, except the bond
of the city clerk, which must be filed with the city treasurer,
and no officer must become surety upon the official bond of
another.”
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It is to be noted that the City Treasurer, City Clerk and City

Marshal are required by this section to furnish bonds, but the amount
of the same is left to be fixed by ordinance.
not required to furnish bonds, unless the .ordinance so provides.

Other city officers are

The statute is mandatory as to the three officers named, and if

Very truly yours,

WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.

an ordinance has not been adopted fixing the amount of their bonds,
it is the duty of the City Council to fix the amount of the bonds
required of these officers by ordinance, and of the officers to furnish
such bonds.
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