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162 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 

Miss May Trumper, 
Superintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 

My dear Miss Trumper: 

You have submitted to me the following question: 

When should a High School Board be organized after the 
appointments are made in December of new members in com­
pliance with the provisions of Chapter 190 of the Session Laws 
of 1921? 

This chapter provides for a change in the date of appointment of 
members of the County High School Board from March to December, 
and that the new members shall take office on the 1st day of January 
following their appointment. 

Subdivision 6 of Section 2104 of the General School Laws, being 
Chapter 76 of the Laws of 1913, reads as follows: 

"At their regular April J!leeting in each year the trustees 
shall choose from their number, a president, vice president, and 
secretary, who shall hold office for one year or until their 
successors have been appointed and qualified, and said trustees 
shall have authority to make all necessary rules for their 
government not inconsistent with the law. * * *" 

The Legislature apparently overlooked the necessity of amending 
this section so as to conform to the provisions of Chapter 190, above, 
and so as to permit the organization of the Board immediately after 
the commencement of the term of office of the new members. 

The retirement of any member under the provisions of Chapter 
190, who might be an officer, would create a vacancy in the office to 
be filled as vacancies are ordinarily filled, namely, by the election of 
a member to fill the vacancy for the unexpired term. 

I am, therefore, of the opinion that the Board should at the 
regular January meeting fill by election any vacancy that may result 
from the retirement of any officer under the provisions of Chapter 
190 of the Laws of 1921, the officer thus elected to hold office for the 
unexpired term or to the regular April meeting when the election of 
officers for the year under Section 2104, supra, is to be held. 

Very truly yours, 
WELLINGTO" D. RAXKIX, 

Attorney General. 

County Clerk-Liability of to the County for Acceptance 
of a Bad Check in Payment of Recording Fees. 

A County Clerk, who accepts a check in payment of a 
recording fee and records the papers, and which check is 
later dishonored, is liable to the county for the amount of 
the recording fee. 
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R. N. Hawkins, Esq., 
Assistant State Examiner, 

Helena, Montana. 
My dear Mr. Hawkins: 
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You have inquired whether a County Cler.k who receives documents 
to be recorded accompanied by a personal check in payment of the 
recording fee, and who records the documents, is personally responsi­
ble to the county for the amount of the fee when the check is later 
dishonored for lack of funds. 

Section 3168 of the Revised Codes of 1907, as amended by the 
Laws of 1911, page 251, provides for the collection by the County Clerk 
of various amounts of money for recording various docu.,ments. Sec­
tion 3139 of the Revised Codes reads in part as follows: 

"All salaried officers of the several counties must charge 
and collect for the use of their respective counties, and pay 
into the county treasury on the first Monday in each month, 
all the fees now or hereafter allowed by law * * *." 
These sections contemplate the collection by the County Clerk of 

the amounts provided in cash, and if a County Clerk accepts a 
personal check in lieu of the cash required to be collected, the transac­
tion is a personal one between him and the person whose check he 
accepts, and is at his own risk. He is responsible to the county for 
the amount of the fee required by law to be collected, and has no 
authority to turn over to the county, or the county to accept, paper 
of doubtful value, or anything but cash. He has the right to demand 
that the fees be paid in cash in advance and to refuse to record 
documents until the proper fee is so paid. (Sec. 3043, -Revised Codes 
1907.) 

In Commissioners v. McCormick, 4 Mont. 115, 133, a case in which 
a County Treasurer included a personal check as cash in making 
settlement with the county, the court said: 

"Applying this statute to the case at bar, it was clearly the 
duty of the treasurer to present to the board to be counted, 
money or vouchers upon which money belonging to the county 
has been legally paid in the course of his official business or 
transactions. He could not lawfully hold or present as a 
part of the county funds, in the settlement of his accounts with 
the board of commissioners, a check of a third party. Such 
a paper or instrument is not money in the legal acceptation 
of the term." 

It is therefore my opinion that a County Clerk who accepts a 
check in payment of a recording fee and records the papers, which 
check is later dishonored, is liable to the county for the amount of 
such recording fee. 

Very truly yours, 
WELLINGTON D. RANKIN, 

~ttorney General. 




