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Taxation—Personal Property—Whether Lien on Real
Estate Sold Under Mortgage Foreclosure Prior to the First
Monday in March.

The lien of personal property tax of a mortgagor does
not attach to real estate, the foreclosure sale of which was
had prior to the first Monday of March of the year upon
which the personal property tax was levied.

William L. Bullock, Esq.,
County Attorney, Pondera County,
Conrad, Montana.

My dear Mr. Bullock:
You have requested my opinion on the following question:

“Does the tax on a mortgagor’s personal property become
a lien on real estate which was sold under mortgage fore-
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closure prior to the first Monday of March on which the per-
sonal property tax was levied?”

As I understand the facts in this case, the only real estate owned,
or that had been owned, by the mortgagor was sold under mortgage
foreclosure prior te March 1, 1921, and on the first Monday of
March, 1921, said mortgagor owned no other real estate or interest in
real estate except his equity of redemption in the real estate so sold.
Therefore, the question becomes: Does the personal property tax be-
come a lien on real estate in which the person assessed has a right
of redemption?

Section 2601, Revised Codes of 1907, reads as follows:

“FEvery tax due upon personal property is a lien upon
the real property of the owner thereof, from and after twelve
o’clock m., of the first Monday in March in each year.”

‘When a mortgage is foreclosed and the property thereunder sold,
the effect is to vest in the purchaser at such foreclosure sale a com-
plete legal title to the premises, subject however to the right of re-
demption of the mortgagor, which right must be exercised within one
year after the date of such sale; and on the failure of such redemp-
tion, the title to the property becomes absolute in the purchaser.

Secs. 6838 and 6839, Revised Codes of 1907;
27 Cye. 1791, and cases cited.

“It (the right of redemption) is not property in any sense
of the term, but a bare personal privilege. It is purely of
statutory origin, and can only be exercised by the persons
named in the statute, in the instances mentioned therein, and
within the time and upon the conditions prescribed.”

Banking Corp. of Montana v. Hein, 52 Mont. 241,

Under the above rule the mortgagor ceased to have any property
right in the real estate on the day of the foreclosure sale; hence, the
lien of his personal property tax could not attach thereto.

A question very similar to this was before the Attorney General
in 1914, and in passing upon it, Attorney General Kelly said:

“In case of mortgage foreclosure and sale of real estate,
title of the mortgagor is divested at the time of the sale of
the real estate, and no lien for taxes on the personalty of the
mortgagor attaches to the real estate after that time unless
their is redemption, but the lien already attached continues
until the taxes are paid, or the land sold.”

Vol. 5, Opinions Attorney General, 642.

It is, therefore, my opinion that the lien of the personal property
tax of a mortgagor does not attach to the real estate, the foreclosure
sale of which was had prior to the first Monda}; of March.

Very truly yours,
WELLINGTON D. RANKIN,
Attorney General.





