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Under Section 420 of Sub-division 9 of the Revised Codes of Mon­
tana, of 1907, the failure of any officer to file his oath of office within 
the time prescribed by law vacates the office. Under the Constitu­
tion of Montana, Article 16, Section 5, vacancies in all county, town­
ship and precinct offices are filled by appointment by the Board of 
County Commissioners. 

Applying the law above quoted to the state of facts presented in 
your letter, I conclude as follows: 

1. That the old Board has, ceased to exist and no longer 
possesses power to file a vancancy in its membership. 

2. That Gray and Williams have forfeited the office to which 
they were elected, the former by reason of the fact that 
he has left the county and never filed his oath of office 
the latter by reason of the fact that he never filed his oath 
of office with the County Clerk and Recorder as required 
by law. 

3. That Gotken has filed his oath and bond within the time 
prescribed by law and is lawfully entitled to his office. 

4. That the county Commissioners of Stillwater County 
should appoint two members of the Board of Directors of 
Special oRad District No. 8 and file the vacancies, now 
existing. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 
Attorney General. 

Intoxicating Liquors-Search and Seizure-Inquisition­
Sunday-Search Warrant, Issued On-Arrest Without War­
rant. 

Not proper for County Attorney to conduct inquisition 
on Sunday. 

A search warrant may be issued on Sunday. 
When .an officer arrests without a warrant, he should 

act with reasonable diligence in searching the same. 

'Mr. Leonard Goodwin, 
County Attorney, 
Hamilton, Montana. 

Dear Sir: 

March 31st, 1919. 

I acknowledge receipt of your letter of March 5th, submitting four 
questions relating to searches and seizures under the Prohibition Law, 
Chapter 143 of the 1919 Session Laws. Permit me to suggest that the 
work of this office will be greatly facilitated if county attorneys de­
siring opinions will comply with the request which I have repeatedly 
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made that they submit with their queston the conclusions they have 
reached, together with such authority as they may be able to present 
in support thereof. 

Answering your questions in the order in which they are pre­
sented: 

a. No, I would not advise the holding on Sunday of the inquisI­
tion authorized by Section 12 of Chapter 143 supra. No reason was 
made to appear why such inquisition cannot as conveniently be held 
on an ordinary week day as on Sunday. Sec. 6296 provides that no 
judicial business shall be transacted on Sunday except (quoting the 
statutp, only in part) "for the exercise of the powers of a magistrate in 
a criminal action or in a proceeding of a criminal nature." Section 
8923 defines who are magistrates and does not include county attor­
neys. Hence, I conclude it to be very questionable whether a county 
attorney can legally conduct the above inquisition on Sunday. 

b. Without reference to the asumption of an inquisition being held 
on Sunday, I am of the opinion that a search warrant can be legally 
issued and served on that day. These search and seizure laws, while 
not strictly criminal in their nature, are nevertheless at least quasi 
criminal and being such, I am of the opinion that under that portion 
of Section 6296 above quoted a magistrate would be authorized to 
exercise all his powers to issue a search warrant on Sunday, and that 
the sheriff would be smilarly authorized to serve it on that day. 

c. Whenever a sheriff arrests a man without a warrant he must 
proceed as diligently as possible to procure a warrant to retroactively 
testify his actions, Wollen & Thornton on the law of intoxicating 
liquors, Vol. 2, Sec. 643, states practically the ruling above announced 
and says: "It has been held that a warrant to be served within a 
reasonable time must be taken out at least within twenty-four hours 
after such a seizure or arrest has been made in no sufficient reason to 
give for a further delay." Citing Westeron vs. Carr, 71 Me. 356, what 
is a reasonable time would of course depend upon the circumstances 
in each case, but the officers should act promptly and secure his 
warrant as soon as he can find an officer authorized to issue one. 

d. This question has been answered by what has been said above. 

Regarding the other matters referred to in your letter, I hand you 
herewith a copy of an Opinion rendered by this office to Hon. John A. 
Slattery, under date of January 13, reported at page 18 of Vol. 5, 
Opinions of Attorney General: 

"Hon. John A. Slattery, 
County Attorney, 
Glendive, Montana. 

Dear Sir: 

I am in receipt of your letter of the 7th inst., submitting the 
question: 
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"Whether or not the board of county commissioners has 
any authority in law to pay the expenses of the county clerk, 
county assessor, and one member of the board of county com­
missioners to the annual meeting of the board of county 
commissioners ?" 

87 

I presume by this is meant the general meeting that is held by 
the various county officers at some point in the state and at some 
time to be mutually agreed upon. I have not been able to find any 
law naming or designating- any such meeting, and, therefore, conclude 
that the same is wholly voluntary with the county officers: that there 
is no law compelling their attendance nor prescribing the duties to be 
performed at such meeting. There is, therefore, no law providing for 
the payment of expenses. 

However, the provisions of Sec. 2894 of the Revised Codes, par­
ticularly of subdivision 22 thereof, and of subdivisi9Il- 8, Sec. 3199, are 
quite general in their terms, and if the actual interests of the county 
demand such attendance I presume there would be no objection raised 
to the payment of the expenses, and in the absence of any statutory 
direction or authority, no general or specific rule can be given. 

The case of Wade v. L. & C. Co., 24 Mont. 338, deals in a general 
way with what is a proper charge against a county. 

Very truly yours, 

D. M. KELLY, 

Attorney General." 

Your letter does not state what county officers you have reference 
to nor what specific state conventions they contemplate attending. 
Possibly a more definite opinion might be given if these were given_ 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

Railroad Commission-J uris diction of-Railroad Cross­
ings, Within City Limits. 

Railroad Commission has no jurisdiction over railroad 
crossings within corporate limits of cities and towns. 

Hon Railroad and Public 
Service Commission, 

Helena, Montana. 

Gentlemen: 

April 5, 1919. 

Replying to your letter of March 27th, asking whether or not your 
Commission has jurisdiction over railroad crossing in incorporated cities 
and towns, :i have to advise as follows: Subdivision 12 of Section 3259 
of the Revised Codes of Montana, of 1907, provides as follows: 
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