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value, but if the assessor does so he must give the taxpayer notice as 
required by Section 2743 as amended by Chapter 135, Session Laws 1909. 

3. Can I assess monies from the outside for the purpose of lend­
ing? 

Yes, if the money was actually in your county at noon of the first 
Monday of March. 

4. Can I tax parties residing here and lending monies in the names 
of parties outside of the State? 

I do not know as I fully understand your question. If 'you mean 
that the money belongs to parties living outside of the state and is 
being loaned through persons residing in this state, such persons acting 
merely as agents in making the loans, my answer is yes, if the money 
was actually in your county at noon of the first Monday of March. If 
you mean that the money belongs to parties residing in your county 
and that it is being loaned in the names of parties residing outside of 
the state, my answer is yes, provided you can show that the money 
does not belong to the outside parties, but belongs to the parties living 
in your county and that it is being loaned in the names of the outside 
parties to escape taxation or to cover up the name of the true owner. 
This, however, does not apply to money loaned and secured by mort-

. gages, real or personal, as these are credits exempted from taxation. 
Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

Salary-County Attorney, Missoula County-Vacancy. 
Where there is a vacancy in the office of County Attor­

ney and such is filled by appointment and the County Com­
missioners fail to provide for the election to fill the vacancy 
at the next election, such appointee is entitled to the salary 
of such office until the person regularly elected assumes the 
office. 

Mr. G. F. Peterson, Chairman, 
Board of County Commissioners, 
Missoula, Montana. 

Dear Sir: 

March 13th, 1919. 

On February 4th, you requested an opInIOn from me on the ques­
tion as to who was entitled to the salary as county attorney of Mis­
soula County from December 28th, 1918, to January 6th, 1919, it appear·· 
ing that on September 13th, 1918, a vacancy occurred in such office 
which was filled by appointment by the Board of County Commissioners, 
and that the newly elected county attorney qualified for the office on 
December 28th, 1918, and on March 1st, 1919, I advised you that the 
newly elected county attorney was entitled to such salary. 

cu1046
Text Box



69

OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 69 

Since so advising you my attention has been called to certain facts 
in connection with such question, and which were not known to me at 
the time I so advised you, and from these facts I am compelled to ad­
vise you that my advice to you was erroneous and that as a matter of 
fact, the newly elec+ed county attorney is not entitled to the salary for 
such time. 

When the vacancy occurred in the office of c0unty attorney it be­
came the duty to fill such vacancy by appointment, and' the person so 
appointed held such office until the next regular election and until his 
successor should be elected and qualified. It· then became the duty of 
the board of county co=issioners to call a special election, to be 
held on the same day as the next regular election, for the electi'on of 
some person to fill the unexpired term of such county attorney, and 
the person so elected at such election would be entitled to hold such 
office for the remainder of the unexpired term, a vacancy again oc­
curred in such office which should have been filled by appointment by 
the board for the unexpired term. The board having failed to call such 
special election and having failed to fill the vacancy in .the office which 
occurred by reason of no person beIng elected fur such unexpired term, 
the person appointed by the board when the office first became vacant, 
as locum tenens, was entitled to perform the duties of the office until 
his successor was elected and qualified. (State ex reI. Rowe vs. Kehoe, 
49 Mont. 582; 144 Pac. 162.) 

The county attorney elected at the general election held in No­
vember, 1918, was not elected for any portion of the' term expiring 
with January t5h, 1918, but was elected for a term of two years com­
mencing with January 6th, 1919, and no matter on what date he quali­
fied such qualification was only for the term commencing with January 
6th, 1919, and not for any portion of the term ending with January 5th, 
1919. The result is that the county attorney elected for the term com­
mencing January 6th, 1919, is not entitled to the salary of the office 
of county attorney from December 28th, 1918, to January 6th, 1919, but 
t.he person appointed by the board to fill the original vacancy. in the 
office, as locums tenens being entitled to perform the duties of the of­
fice until January 6th, 1919, he is entitled to the salary of the office 
until such date. 

Respectfully, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 

CorporationS-License Tax-Computing and Assessing 
State Treasurer-Duties. 

In computing and assessing a corporate license tax, the 
State Treasurer is controlled by Sections 2 and 3 of Chapter 
79, Laws <:>f 1917, as amended by House Bill No. 250 and 
Senate Bill No. 190 . 

. The total net income, after deducting the arbitrary 
amount, is the basis for the computation of the tax for a do­
mestic company, and for computing the tax of a corporation 
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