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Assessor — County Taxpayer’s Statement— Property
Omitted—Money, Foreign—Assessable—Status Of.

Assessor is authorized to correct statement of taxpayer,
but must give notice as required by Section 2743.

Money loaned in this state for the purpose of loaning
may be taxed if in county at noon of first Monday of March.

March 8th, 1919.
Mr. John Kennedy,

County Assessor,
Kalispell, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your letter of the 7th inst., submitting the fol-
lowing: . )

1. Is the ruling of the supreme court on the real estate of Na-
tional Banks still in force under this new House Bill No. 30?

Section 1 of Chapter 31, Session Laws 1915, has been declared un-
constitutional by our supreme court in a case just recently decided.
However, H. B. 30 contains provisions for taxing shares of stock of
National Banks and the Moneyed Capital of State Banks. The State
Board of Equalization will send out to all assessors within a short time
full instructions regarding the taxation of banks under the provisions
of H. B. 30 and these instructions will explain the method to be fol-
lowed in making such assessments.

2. If, in my judgment, a person does not turn in a true state-
ment, have I the power to use Section 2515 of the Political Code of
-Montana ?

In my opinion Section 2515 only applies to cases where the tax-
payer refuses to give a' statement, or to sign it, etc.,, and does not ap-
ply to cases where property is omitted from a statement given, or to
cases where the statement is given but the true value of the property
is not given. In such cases the assessor may correct the statement by
adding the property omitted, or by increasing the value to the true
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value, but if the assessor does so he must give thé taxpayer notice as
required by Section 2743 as amended by Chapter 135, Session Laws 1909.

3. Can I assess monies from the outside for the purpose of lend-
ing?

Yes, if the money was actually in your county at noon of the first
Monday of March.

4. Can I tax parties residing here and lending monies in the names
of parties outside of the State? _

I do not know as I fully understand your question. If you mean
that the money belongs to parties living outside of the state and is
being loaned through persons residing in this state, such persons acting
merely as agents in making the loans, my answer is yes, if the money
was actually in your county at noon of the first Monday of March. If
you mean that the money belongs to parties residing in your county
and that it is being loaned in the names of parties residing outside of
the state, my answer is yes, provided you can show that the money
does not belong to the outside parties, but belongs to the parties living
in your county and that it is being loaned in the names of the outside
parties to escape taxation or to cover up the name of the true owner.
This, however, does not apply to money loaned and secured by mort-
.gages, real or personal, as these are credits exempted from taxation.

Respectfully,
S. C. FORD,

Attorney General.
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