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Sheriffs, Appointment of Undersheriff-Undersheriff, 
Appointment of Sheriff, Appointment of Jailer, Appointment 
of. 

The sheriff of every county· regardless of its classifica­
tion is required to appoint an undersheriff. 

A sheriff of a sixth class county is not required to ap­
point a jailer and if such an appointment is made, he must 
obtain the approval of the county commissioners. 

Mr. Joseph C. Tope, 
County Attorney, 

Terry, Montana. 

Dear Sir: 

November 22, 1920. 

I have your letter of recent date asking whether or not a sheriff 
of a county of the sixth class is compelled by law to appoint at least 
one under-sheriff and one deputy who shall act as jailor. 

Section 3011 Revised Codes 1907, provides that the sheriff must., 
as soon as may be after he enters upon the duties of his office, ap­
point some person under-sheriff to hold during the pleasure of the 
sheriff. This provision is mandatory and applies to sheriffs of all 
counties, regardless of the class of the counties, consequently a sheriff 
of a sixth class county must appoint an under-sheriff for such county. 

Section 3119 Revised Codes, providing for the number of deputies 
of county officers, was amended by two separate and distinct acts, 
both passed by the 1909 legislature, Chapters 93 and 119, Session Laws 
1909. The supreme court, in the case of State ex reI Hay v. Hindson 
et aI, 40 Mont. 353, 106 Pac. 362, held that the two amendments are 
not in conflict and that full force and effect may be given to both. 
The language used in the two amendatory acts, so far as the appoint­
ment of deputies is concerned is identical, being as follows: 

"The whole number of deputies allowed the Sheriff, is 
one Under-Sheriff, and in addition not to exceed the follow-
ing number of deputies: In counties of the first and second 
class, six; in counties of the third and fourth class, two; in 
counties of the fifth, sixth, seventh and eighth class, one. 
The sheriff in counties of the first, second and third class 
may appoint two deputies; in the fourth, fifth, sixth, seventh 
and eighth class, one deputy, who shall act as jailor, etc." 

This section, as amended, does not require the sheriff to appoint 
the number of deputies therein specified, and neither does it give him 
the absolute right to appoint such number. Such section merely 
specifies the maximum number which may be appointed, with the 
approval of the board of county commissioners, and the approval of 
the board of county commissioners must be obtained before any 
number of deputies, other than the under-sheriff, can be appointed by 
the sheriff. See, Jobb v. Meagher County, 20 Mont. 424, 51 Pac. 1034; 
Hogan v. Cascade County, 36 Mont. 183, 92 Pac. 529. 
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You are therefore advised that the sheriff of a sixth class county 
not only is not required by law to appoint a deputy to act as 
jailor, but before he can make such an appointment he must secure 
the approval of the board of county commissioners. 

Respectfuily. 

S. C. FORD, 
Attorney General. 

County Treasurer, When He Assumes Office. 
The term of office of county treasurer cannot be for a 

period longer than two years, and when Powder River county 
was created by special act the county treasurer does not 
take office until the first Monday of March, 1921. 

Mr. D. R. Finch, 
Broadus, Montana. 

Dear Sir: 

November 23, 1920. 

I am in receipt of your letter asking me to advise you on what 
date the newly elected County Treasurer for Powder River County 
will take his office. 

Powder River County was created by Chapter 141, Session Laws 
1919. Section 13 of said Chapter, after naming certain persons to 
act as county officers, contains the following provisions: 

"All of said officers '" '" '" '" shall hold their 
respective offices until after the next general election, or until 
their successors are duly elected and qualified." 

Section 2960 Revised Codes 1907, provides that all elective county 
and township officers, except county commissioners, must be elected 
at the general election to be held in each even numbered year, and 
must ~~ office ~ the first Monday of January next ,~ucceeding 
their election, except county treasurer, whose term begins on the 
first Monday of M.arch next succeeding his election, and hold office 
for two years. 

The only question is whether the term of office of the person 
elected county treasurer of Powder River County at the general 
election held in November, 1920, begins immediately after he has 
qualified, after such election, by taking the official oath and filing his 
official bond, or whether it does not begin until the first Monday of 
March, 1921. 

Section 5, Article 16 of the Constitution provides that certain 
county officers, among them, county treasurer, shall be elected, and 
that persons elected to such offices shall hold their respective offices 
for the term of two years, and until their successors are elected and 
qualified. 
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