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Chauffeur, Who Is—Owner of Motor Car.

One operating his own car is not a chauffeur within the
meaning of Chapter 75, Laws of 1917,

Oct. 8th, 1919.
Hon. C. T. Stewart,

Secretary of State,
Building.
Dear Sir:
I have your letter of Sept. 26th, in which you ask for an opinion inter-
preting Section 3 of Chapter 207, Laws of 1919, particularly that portion
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of said section defining the word “chauffeur,” This particular section is
an amendment of Section 12, Chapter 75, Laws of 1917. The law originally
read as follows:
“The term ‘chauffeur’ shall mean any person operating or
driving a motor vehicle for hire, or as an employee, but shall not

be held to include an employee whose ordinary employment does

not include the driving of any motor vehicle even though such

employee should be temporarily engaged in driving a motor ve-

hicle.”

The language above set forth was changed by Section 3 of Chapter
207, Laws of 1919, so as to read as follows:

“The term ‘chauffeur’ shall mean any person operating a motor
vehicle, other than his own, as a mechanic, employee, or for hire,

but shall not apply to any employee of a registered dealer demon-

strating or testing motor vehicles under such dealer’s license, nor

to an employee whose ordinary employment does not include the

driving of any motor vehicle, even though such employee should

be temporarily engaged in driving a motor vehicle.”

The particular point upon which you desire information is whether
or not a man driving his own automobile is a chauffeur within the meaning
of the Act so that he is required to obtain a chauffeur’s license.

I am of the opinion that one driving his own automobile is not a
chauffeur within the meaning of the Act. As the law originally was passed
in 1917 anyone driving an automobile for hire was unquestionably a
chauffeur and was required to procure a license to entitle him to carry on
his business. The amendment, however, is so worded that only such
persons are chauffeurs who operate cars owned or belonging to another.
The language expressly states that in order to constitute one a chauffeur he
must be a person operating a motor vehicle “other than his own.”

This is the construction which you state in your letter you have placed
upon the statute and have administered said law accordingly. I am of
the opinion that your administration of this particular law has been
correct. ’

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.
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