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County High Schoeol—Tax Levy—Dormitory, Funds For.

An entire county may be taxed for county high school
and funds therefrom may be used for the construction of a
dormitory.

Sept. 25, 1919.
Miss May Trumper,

State Superintendent of Schools,
Helena, Montana,

Dear Miss Trumper:

You have submitted to me a letter from the School Board of District
No. 4 of Jefferson County relative to a levy of three mills for County High
School purposes and a levy of two mills for a dormitory building in con-
nection with the County High School. It appears that District No. 4 main-
tains an accredited high school.

The County High School is a county institution, title to which is
vested in the county, and bonds and taxes for which are an obligation of
the whole county. Section 2109 provides:

“The Board of County Commissioners may submit to the elec-
tors of the county the question of whether county bonds shall be
issued for the purpose of erecting or purchasing a building, or the
erection and equipment of a dormitory or gymnasium, and a site
therefor.”
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Section 2111 provides: |

“In case bonds are issued, the trustees in making estimates for
maintenance of high school, shall not include estimates for build-
ings or other purposes for which the said bonds are issued.”

Section 2108 provides:

“Trustees shall make an estimate of the amount of funds
needed for building purposes, teacher’s wages and contingent ex-
penses and submit it to the Board of County Commissicners, who
must levy such taxes as other taxés are levied. But the tax for
such purpose shall not exceed five mills in one year. Construing
these provisions together, it is undoubtedly the intention of the
legislature to first permit a county high school board to construct
a dormitory in connection with a county high school and to pay for
the same by (a) a bond issue, or (b) a tax levy.”

You ask if the county can be taxed for a County High School. Can
your district levy a similar tax? Your question is fully answered by the
case of Hamilton vs. Board of County Commissioners, 43 Mont. 301. The
following is from the syllabi:

“2. Bonds authorized for County High School purposes by
Chapter 167, Laws of 1917, are county bonds as defined above, and
that therefore the provisions of Section 2009 thereof, making
taxable for interest and redemption purposes only property in the
county outside the limits of those districts in which a district
high school is maintained, is void under Section 11, Article XII of
the Constitution, and further, a bond which imposes an obligation
upon a district less than the entire county is not a county bond.”

I am, therefore, of the opinion that a tax levy covering the entire
county for county high school purposes is valid and that the proceeds
may be used to construct a dormitory. I am further of the opinion .that
the district high school cannot levy a tax upon the whole county,

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.





