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specifically refer to shipments within or without the state, and it would, 
therefore, appear that under this section both residents and non-residents 
may ship game fish both out of the state and from point to point within 
the state by showing the license on which the same were taken to the agent 
of the carrying company. 

In none of the provisions with reference to the shipments of game and 
fish is there any requirement that the owner must accompany the ship­
ments, and it therefore seems clear that it was the intention of the legisla­
ture that such shipments might be made by the owner without his being 
compelled to accompany the shipment. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 

County Assessor, Duty Of-School District, Property In. 
It is the duty of the County Assessor to show by his 

books the school district in which each piece of property as­
sessed is situated, when property created prior to the first 
of June of the year in which the assessment is made. 

Mr. J. E. Kelly, 

County Attorney, 

Jefferson County, 

Boulder, Montana. 

Dear Sir: 

• July 25, 1919. 

You have requested my opinion as to the necessity of a County Assessor 
showing by his books the school district in which each piece of property 
assessed is situated where the school district was properly created and 
certified to by the County Superintendent prior to the first of June of the 
year in which the assessment is made. 

It appears from your letter that a new school district was created and 
thereafter, as required by law, a certificate was filed with the County Com­
missioners showing the boundaries of the new district and the changes in 
in the boundaries of the old district to conform thereto. Subsequently, the 
board of the new district, under the provisions of Secton 2002 of the General 
School Law, undertook to certify to the County Commissioners the amount 
of money needed to be raised in order to provide a necessary fund to main­
tain a school in the district. In order to determine the number of mills 
necessary to be levied it is first necessary to know the amount of the 
assessed valuation of the llroperty within the district. They found, how­
ever, that the assessor's books had not been changed to show this and there 
was no property whatever whose assessment was credited to the new 
district. 
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Under the provisions of Section 403 no school district shall be created 
between the first day of June and the first day of September of any year. 
This provision was intended to prevent the creation of districts during that 
period in which the assessment and levy of taxes and the completion and 
extension necessary on the books were being made. 

As the Assesor is not required to turn his books over to the County 
Commissioners until the second Monday in July when they meet as a Board 
of Equalization, and as his books when so completed are required to show 
the school, road, and other revenue districts in which each piece of property 
is situated, it would seem that the legislature intended to give time between 
the first of June and the second Monday in July in which to make any 
changes necessary in order to show what property was located in a newly 
organized district. This conclusion is further sustained by reason of the 
fact that it must have been intended that a new school district should have 
the necessary funds with which to hold school. Otherwise under that 
provision of the statute which requires a new district to hold school within 
eight months from the time of its creation or the district must be aban­
doned, this provision would be nullified, as no new district would have 
the means with which to comply with this provision. 

I therefore agree with you in your conclusion that it is the duty of the 
Assessor to make this change on his books, although it may be an incon­
venience for him to do so. Although the books have now been turned 
over, it would seem that the amount of assessable property in the new 
district could yet be determined so as to form a basis upon which to fix 
the special tax levy. Of course there will be, unless a change is made, a 
levy on this property under the district of which it was formerly a part, 
and as there is no provision for turning this over to the new district this 
would seem to be an additional reason for holding that the change must 
be made by the Assessor in every district created within the time allowed 
by law, and this should be done some time before the levy is required to 
be made. 

Respectfully, 

S. C. FORD, 

Attorney General. 




