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State Board of Equalization-County Board of Equaliza­
tion-Assessment of Property-Taxpayer Aggrieved, May 
Appeal When. 

Sections 2573, 2574, 2575 and 2581 of Revised Codes of 
1907, relating to assessment of property and powers of state 
and county boards of equalization, construed. 

State Board of Equalization, 
Helena, Montana. 
Gentlemen: 

July 11th, 1919. 

I am in receipt of your letter of this date asking that I advise your 
board as to the powers and duties of County Boards of Equalization under 
Sections 2573, 2574, 2575 and 2581, Revised Codes 1907, and also requesting 
that I advise you whether or not a taxpayer aggrieved at the action of a 
county assessor in assessing his property can appeal to the State Board 
of Equalization unless he shall have first appealed to the County Board 
of Equalization. 

Section 2573 (Sec. 3781 Pol. Code 1895) grants to the County Board 
lof 'Equalization the power, after giving notice in such manner as it may 
by rule prescribe, to increase or lower any assessment contained in the 
assessment book, so as to equalize the assessment of the property contained 

-thereiIi, and make the asSessment conform to the true value of such prop­
erty in money. 

Section 2581 (Sec, 3789 Pol. Code 1895) authorizes the county board 
to direct the assessor to assess any taxable property that has escaped 
assessment, or to add to the amount, number or quantity of property when 
a false or incomplete list has been rendered, and to make and enter new 
assessments (at the same time cancelling previous entries) when any 
assessment made by the assessor is deemed by the board to be so incomplete 
as to render doubtful the collection of the tax, but before any such action 
is taken by the board the clerk must notify the persons interested, by letter 
deposited in the postoffice, postpaid, and addressed to the persons inter­
ested, at least ten days before action is to be taken, of the day fixed when 
the matter will be investigated. 

At first blush it would appear that these two sections refer to and 
cover, the same subject, but examining them carefully it will be seen that 
each refers to a different subject. Section 2573 only attempts to grant to 
the county board such power as will enable it to equalize the assessment 
of all property which has been assessed and the assessment entered on .the 
tax rolls in order that the assessments may be equalized and all property 
assessed will be assessed at its true value in money. That is, if property 
has been assessed by the county assessor and the assessment entered on the 
tax rolls, the board may, if it finds that any of such property has been 
assessed either too high or too low, proceed under said section to equalize 
all assessments by either increasing or decreasing the value .of such prop­
erty in order that all assessments appearing on the tax rolls will be equal 
and all such property assessed at its true value in money. Section 2581, 
however, grants the board Dower for an entirely different purpose. The 
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power granted by this section is not to increase or decrease any assessment 
of property, which has been assessed and entered on the tax rolls by the 
county assessor, in order to equalize assessments and rp.quire all such 
property to be assessed at its true value in money, but to procure the assess­
ment of property which has not been assessed by the county assessor, to 
add to the amount, number or quantity of property when a false or incom­
plete list has been rendered, or to enter a new assessment when the board 
deems the assessment made by the county assessor so incomplete as to 
render doubtful the collection of the tax. 

If the property has not been returned for assessment and taxation and 
has not been assessed by the county assessor the county board cannot pro­
ceed under Section 2573, because the property does not appear on the tax 
rolls, consequently there is no assessment to increase or decrease, but must 
proceed under Section 2581. So if ~ false or incomplete list has been ren­
dered, which does not contain all of the property and the value thereof the 
board cannot proceed under Section 2573 as any action taken by the board 
requires, in addition to the increasing of the assessment, the adding of 
property thereto, but in such a case the board must proceed under Section 
2581. So in the case of an assessment made by the board where the board 
deems the assessment made by the county assessor so incomplete as to 
render doubtful the collection of the tax, the board cannot proceed under 
Section 2573 as the action of the board involves the making of an entirely 
new assessment, not merely increasing or decreasing the assessment. On 
the other hand if all of the property owned by the taxpayer has been 
assessed by the county assessor and entered on the tax rolls and the only 
question to be determined is whether the valuation placed thereon by the 
assessor is too high or too low, then the board cannot proceed under Section 
2581, as there is no question of property not being assessed, or of the assess­
ment not being sufficiently complete but the board must proceed under 
Section 2573 as the only question is whether the assessment made by the 
assessor is too high or too low when compared with the assessments of all 
other property. 

You are, therefore, advised, with reference to Sections 2573 and 2581 
as follows: 

When all property owned by the taxpayer has been assessed by the 
county assessor and entered on the tax rolls, and the only question to be 
determined by the county board Is whether the assessment as it appears on 
the tax rolls is too high or too low, then the county board should proceed 
under Section 2573. Under such section the board cannot increase or 
decrease the assessment until notice has been given to the taxpayer that 
the board intends to do so. This section does not prescribe any definite 
period for which notice may be given, but simply provides that notice may 
be given in such manner as the board may by rule prescribe. A county 
board, when it first meets, should adopt a rule providing that before any 
increase or decrease in assessment shall be made by the board under Sec­
tion 2573, notice shall be given to the taxpayer of such intention, the rule 
providing the manner in which the notice shall be given and for what 
length of time. 
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When the board is of the opinion that any assessment should be either 
increased or decreased the board should not immediately proceed to make 
the order increasing or decreasing, but should fix a time when the board 
will consider the matter and the taxpayer should be given notice of such 
time in accordance with the rule adopted by the board. At such time, 
after hearing and i:p.vestigation, if the board determines that the assess­
ment should· be either increased or decreased, it should make an appro­
priate order either increasing or decreasing the assessment, and it then 
becomes the duty of the clerk to change the assessment to conform to the 
order of the board. It should be clearly understood, first, that the board, 
when proceeding under Section 2573 does not in the first instance, make 
an order increasing or decreasing the assessment, but merely makes an 
order fixing a time for con~idering the same, and that the order increasing 
or decreasing the assessment is not made until the hearing and investiga­
tion has been had at the time fixed; and second, that the board does not 
order or direct the county assessor to make the increase or decrease, but 
the board itself orders the increase or decrease made and the county clerk 
makes the same on the tax rolls, the county assessor having nothing to do 
with the matter. 

If, however, more than the mere increasing or decreasing of an assess­
ment made by the county assessor and entered on the ,tax rolls, is con­
templated, such as assessing property which has not been assessed and 
entered on the tax rolls by the county assessor, or adding property to an 
assessment when only a portion of the property belonging to a taxpayer 
has been assessed by the county assessor and entered on the tax rolls, or 
the making of a new assessment is necessary by reason of the assessment 
by the county assessor being so incomplete as to render the collection of 
the tax uncertain, then the board must proceed under Section 2581. Under 
this section the board does not, in the first instance, order the assessment, 
or change in assessment made by the assessor, but simply fixes a time 
when the board will consider the matter. This section requires that after 
the board has fixed the time for hearing the matter, notice of at least ten 
days must be given of such hearing by the clerk by depositing a letter in 
the postoffice, postpaid, directed to the persons interested. On the day 
fixed for the hearing, and after the investigation and hearing, the board 
must make an order directing the county assessor to make the assessment, 
or to add property to the assessment, or to make a new assessment in place 
of an incomplete assessment, as the case may be, and it then becomes the 
duty of the county assessor to make the assessment, or to add property tlo 
the assessment or to make a new assessment in conformity with the order 
of the board. Here, it should be clearly understood, first, that the board 
when proceeding under Section 2581, does not in the first instance make 
an order directing the assessor to make an assessment, etc., but merely 
makes an order fixing the time for considering the same, and that the 
order directing the assessor to make an assessment, etc., is not made by 
the board until the hearing and investigation has been had at the time 
fixed ; and, second, that the board does not itself order the assessment 
made, but the board orders and directs the assessor to make the assessment_ 
etc., and it then becomes the duty of the assessor to do so, the clerk having 
nothing to do with the matter. 
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Section 2574 (Sec. 3782 Pol. Code 1895) provides the method to be 
pursued by a taxpayer who is aggrieved by the valuation placed on his 
property by the county assessor. This section provides that no reduction 
shall be lj1ade in the valuation of property unless the party affected thereby, 
or his agent, makes and files with the board a written application therefor, 
verified by his oath, showing the facts upon which it is claimed such re­
duction should be made. This section must be considered and construed 
with Section 2573. If the board, in examining the tax rolls, should discover 
that one piece of property has been valued at a higher valuation than 
another piece of property of the same class and of the same value, and that 
the second piece of property has been valued at its true cash value, so that 
there can be no question but what the first piece of property has been 
valued in excess of its true cash value, and that in order to equalize assess­
ments the value of the first piece should be decreased, to the same value 
as the second piece of property, I believe the board has the power, under said 
Section 2573, to make the proper reduction without the owner, or his agent, 
being compelled to file an application therefor under Section 2574. But 
in order to warrant the board in making such a reduction it must clearly 
appear to the board that such a reduction is necessary in order that assess­
ments should be equal and that such property should not be assessed at a 
value in excess of its true cash value. However, unless such clearly appears 
to the board the board has no power to make any reduction in the value of 
property unless the owner, or his agent, files a verified application in the 
manner required by Section 2574, and should any person appear before the 
board asking for a reduction in the value of any property the board should, 
in every instance, refuse to take any action until an application in proper 
form has been filed with the board as required by Section 2574. 

Section 2575 (Sec. 3783 Pol. Code 1895) must be considered and con­
strued with Section 2574. This section prohibits the board from making 
any reduction in the value of property, when an application for such reduc­
tion has been made under Section 2574, unless the person making such 
application, or his agent, attends before the board and answers, under oath, 
all questions pertinent to such application. This simply means that a 
person cannot merely file an application under Section 2574 in order to 
give the board power to make the reduction asked, but that in order to 
give the board power and authority to act on such appllcation and make 
the reduction requested, the person filing the application must appear 
before the board and answer under oath all questions pertinent to such 
inquiry. If a taxpayer merely files an application, and does not appear 
before the board in person, or by attorney, the board has no power or 
authority to grant the application and make the reduction. 

With reference to a taxpayer, aggrieved at the action of a county 
assessor in assessing his property, appealing to the State Board of Equali­
zation without having first made application to the County Board of 
Equalization for a correction of such assessment, I am of the opinion that 
he cannot do so. The very purpose for which county boards of equalization 
are created are to equalize assessments, and to that end to hear complaints 
of taxpayers who consider themselves aggrieved by the assessments and 
corrections in assessments made by the county assessor as will correct 
all errors made by the county assessor and secure the equalization of all 
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assessments in the county. The State Board of Equalization does not act 
until after all assessments are made by the county assessor and equalized 
by the county board of equalization, and its action then, except insofar as 
it assesses property which the Constitution or laws require it to assess, 
is in the nature of a review of the assessments as equalized and adjusted 
by the county boards of equalization. Section 2 of Chapter 48, Session 
Laws 1919, prescribing the powers and duties of the State Board of Equali­
zation, provides for an appeal to the state board by any person, firm or cor­
poration aggrieved by the action of a county board of equalization, provides 
the manner in which such appeal may be taken, and authorizes the state 
board of review to modify or affirm any action of the county board com­
plained of. The section contemplates that the matter must have first been 
presented to the county board before it can be heard by the state board, 
and then can only be heard by the state board when an ap~eal to the state 
board has been taken in the manner specified in such section. 

If a taxpayer is aggrieved by an assessment made by the county as­
sessor he must present the matter to the county board, and if dissatisfied 
with the action taken by the county board he may appeal therefrom to the 
state board, but he cannot present the matter to the state board and have 
it review the assessment made by the assessor unless he has presented the 
matter to the county board and appealed from its action. 

Respectfully, 
S. C. FORD, 

Attorney General. 

Electors-Election Precincts on Indian Reservation-Per­
sons Thereon May Vote. 

Election precincts may be established on reservations, 
either partly or wholly thereon. 

Indians residing thereon who have received patents for 
allotments may register and vote, providing they are 21 years 
of age, have resided within state one year, and in county 
thirty days. 

All persons, other than Indians, residing on reservation, 
citizens of the United States, who have other qualifications 
may vote. 

Persons on reservation by reason of government employ­
ment are not entitled to vote. 

Mr. W. J. Shannon, 
County Attorney, 
Cut Bank, Montana. 
Dear Sir: 

July 12th, 1919. 

I have your letter of recent date enclosing copy of OpInIOn rendered 
by you with reference to the establishment of election precincts on the 
Blackfoot Indian reservation, and with reference to the right of those 
persons living on such reservation to register and vote at the election 
to be held on September 2nd next. 
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