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Attorneys—License—House Bill No. 264 of the Fifteenth
Legislative Assembly Construed.

An attorney admitted by the Supreme Court of this
state to practice his profession, and who is not now engaged
as a practicing attorney, is not required to pay the annual
license fee required under the provisions of House Bill No.
264 of the Fifteenth Legislative Assembly.
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March z9, 1917.
Mr. J. T. Carroll,
Clerk of the Supreme Court,
Helena, Montana.
Dear Sir:

You have requested an opinion from this office as to whether an
attorney admitted by the Supreme Court of this state to practice his pro-
fession, and who is not now engaged as a practicing attorney is re-
quired to pay the annual license fee required under the provisions of
House Bill No. 264, passed by the Fifteenth Legislative Assembly.

Section 2 of said Act provides that every attorney or counsellor
al law admitted by the Supreme Court to practice, shall be required
to pay a license tax of $5.00 per annum.

Section 4 provides that no attormey shall practice or be permitted
to practice in any court of record in the state until he has paid the
license tax for the current year and procured a certificate, and that
any attorney violating said act shall be guilty of a misdemeanor.

I am of the opinion that the law contemplates that only attorneys
engaged in practice shall be required to pay the license fee, and that
one admitted but not practicing is not required to pay the same, and
that such attorney would lose no rights by failure to pay. However,
should such attorney desire to again re-engage in practice, it would
be necessary that the fee be paid and certificate procured.

Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.
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