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Public Contracts-Competitive Bidding. 
The letting of a contract for the construction of a bridge 

or road upon a cost plus basis is not permissable under our 
laws providing for the letting of public contracts upon com~ 
petative bidding. 

State Highway Commission, 
Helena, Montana. 

Gentlemen: 

Nov. 12, 1918. 

You have requested my OpInIOn upon the question of whether or 
not the State Highway Commission or a Board of County Commis­
Sioners may let a contract for the construction of a bridge or for 
the construction of a highway upon a cost plus basis rather than 
upon a contract specifying a definite sum of money to be paid the 
contractor for the construction of the proposed public improvement: 

On account of the fluctuation in the cost of materials and the 
cost and availability of labor, it appears that contractors are now 
adding to their bids a considerable percentage to the ordinary cost 
of the construction of such public improvement, in or'der not to suf­
rer a loss upon such contract. It therefore foilows that in most in­
stances the county or City constructing such public improvement is 
compelled to pay for the same greatly in excess of the actual cost, 
and that' therefore doubtless in many cases the city or county or the 
State Highway Commission may save considerable sums of money 
by letting a contract for the construction of a road or a bridge upon 
the basis of the actual cost of the labor, materials and freight, and 
a definite sum t6 be paid the contractor for superintendence and 
management. In such cases you propose to advertise for bids for the 
construction of such a publiC improvement either upon the regular 
basis of a definite fixed sum or for the actual cost of labor, materials 
and freight, plus a definite sum for superintendence and manage­
ment: and a per diem charge for equipment used. Then upon receipt 
of the various bids, the State Highway Commission or Board o.f 
County Commissioners will determine which in their judgment would 
be the best bid for the Highway Commission or the County and then 
enter into a contract accordingly. 

Section 7 (a) of Chapter 170 of the 1917 Session Laws provides 
as follows: 

"All contracts for work upon State Highways shall be 
let' by the Executive Committee. Where the estimated cost of 
any piece of work upon the State Highways exceeds One Thou­
sand Dollars ($1,000.00), it shall be the duty of the Execu­
tive Committee to let such contract by competitive bidding 
upon such notices and upon such terms as the Committee may 
by its rules and regulations prescribe, providing, however, 
that this shall not apply to work by convict labor. A con­
tractor upon being awarded a contract for construction, im­
provement or maintenance work upon a State Highway, and 
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before entering upon such work, shall execute to the State 
of Montana a bond to be approved by the President and to 
be conditioned for the faithful discharge of his duties under 
such contract." 
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By Section 11 of Chapter IV of Chapter 172 of the 1917 Session 
Laws, when a highway is to be opened, constructed, altered or widened 
and when the estimated cost of the same exceeds $200, "the work 
may, in the discretion of the County Commissioners, be let by con­
tract; and if such estimated cost exceeds the sum of Five Hundred 
Dollars, such work may be let by contract unless the Board shall find 
that such work may be otherwise done at less cost; but before any 
contract shall be let, as provided herein, the Board of County Com­
missioners shall advertise for bids therefor at least once a week fol' 
two successive weeks in a newspaper of general circulation in the 
county, and the contract shall then be awarded to the lowest respon­
sible bidder who shall, before entering upon the performance of' the 
work, execute and deliver to the Board of County Commissioners an 
undertaking with two or more sureties, to be approved by the Board 
of County Commissioners, in a sum not less than equal the amount tor 
which the contract is awarded and conditioned for the prompt, faith­
ful and efficient performance of such work; provided, however, the 
Board of County Commissioners may reserve th'e right to reject any 
and all bids." 

Section 1413 of the Revised Codes as amended by Chapter 9 of 
the .1909 Session Laws is as follows: 

"No bridge, the cost of construction or repairs of which 
exceeds the sum of Four Hundred Dollars, must be constructed 
or repaired except on the order of the Board of County Com­
missioners; and when ordered to be constructed or repaired 
it shall be done by contract. Before any contract shall be let 
as provided herein the Board of County Commissioners shall 
advertise for bids therefor at least once a week for tv.:o suc­
cessive weeks in a. newspaper of general circulation in the 
county, and a contract shall then be awarded to the lqwest 
responsible bidder. The successful bidder shall, before enter­
ing into the performance of the work, execute and deliver to 
the Board of County Commissioners, an undertaking, with at 
least two or more sureties, to be approved by the Board, in a 
sum not. less than one-halt the amount tor which the contract 
is awarded, provided, however, that no such undertaking shall 
be, for a less sum than Five Hundred Dollars." 
And by Section 1414, "all bids must be sealed, opened at the 

time specified in the notices, and a contract awarded to the lowest 
responsible bidder. The Board of County Commissioners may, how­
ever, reject any and all bids." 

The following quotation is from O'Brien vs. Drinkenberg, 41 Mont 
538 at 549, 111 Pac. 137: 

"In State ex reI. Lambert v. Coad, 23 Mont. 131, 57. Pac. 
1092, this court said: 'It is the general rule that, when the 
authorities of a municipality are required by statute to let 
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contracts to the lowest bidder, a contract not so awarded 
is illegal. (Tiedeman on Municipal Corporations, Sec. 172.) 
Bids need not be called for unless the statute requires it; 
but, if notice, advertising and similar preliminaries are re­
quired, a contract entered into without attention to these pre­
liminaries will be held invalid.' 

"In State ex reI. Lambert v. Coad, above, this court quoted 
with approval from Dement v. Rikker, 126 Ill. 174, 19 N. E. 33, 
the following: 'Letting by contract to "the lowest responsible 
bidder" necessarily implies equal opportunity to, and freedom 
in, all whose interests or inclinations might thus impel them 
to compete at the bidding. No one may be compelled to bid 
at such a letting, but there must be entire fairness and free­
dom in competition. * * * The manifest purpose 
in requiring the contract to be let to "the lowest responsible 
bidder" is to protect the state against imposition and extor­
tion.' " 

The rule is stated in 7 Ruling Case Law, page 943-4, as follows: 
"In awarding county contracts it is usually provided by 

statute that the work be given to the lowest bidder. This 
method embodies three vital principles-an offering to the 
public, an opportunity for competition, and a basis tor an 
exact comparison ot bids. Of course the provision that the 
contract be let to the lowest bidder implies the further re­
quirement that such information shall be put within the reach 
of bidders as will enable them to understand the offering 
and bid intelligently and enable the representatives of the 
county to know who is the lowest bidder." 
The above rule is taken from the case of Fones Bros. Hwd. Co. 

against Erb, 54 Ark. 645, 17 S. W. 7, 13 L. R. A. 353, in which it is 
also said: 

"Any arrangement which excludes competition prevents a 
letting to the lowest bidder. And it does not matter that such 
an arrangement maintains the form of public letting; if it ex­
cludes the essential prinCiple of competition, there can be no 
real public letting." 
In Vol. 3 of McQuillan on Municipal Corporations, Section 1183 

(pages 26-29) it is said: 
"The preparation of the bid by those who desire to com­

pete then follows and in order to receive consideration they 
must conform to the advertisement and specifications on file 
and be clear and definite so that the authorities can determine 
therefrom exactly what the bidder proposes to do and the 
price." 

I therefore entertain serious doubts as to whether a cost plus 
contract as suggested by you is competitive bidding within the mean­
ing of our statutes. A plan whereby the county pays the actual cost 
of the labor and materials and freight upon such materials, and then 
a sum for supervising and managing the construction is hardly a 
contract for the construction of the particular public improvement, 



OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 269 

but is rather a contract with the supervising engineer to supervise 
and manage the construction. In such a contract the ability of the 
contractor would be the most important item to be considered, for 
one contractor bidding cost plus $10,000 or cost plus 10% might be 
preferable and cheaper in the end than another contractor bidding 
cost plus $5,000 or cost plus 5%. In letting such a contract upon bids 
submitted it is practically impossible to have a basis for an exact 
comparison of bids, as stated in 7 R. C. L. page 943 above. Also 
under such a contract it would be absolutely impossible for the au­
thorities letting the same to determine exactly the price or cost of 
the improvement. It occurs to me that the essential principle of 
competition might be eliminated by such procedure. 

There is another very serious objection to the letting of such a 
contract in case the proposed improvement is to be paid for out of 
the proceeds of a sale of bonds. For example, if a county issues 
bonds in the sum of $200,000 for the construction of a particular 
bridge, the authority of the County Commissioners to spend money 
for such bridge is limited to the proceeds from the sale of such bonds, . 
allowing, of course, a reasonable amount in excess, as it is prac­
tically impossible to determine in advance the exact cost of any pub­
lic improvement. In case, as just suggested, a county has issued 
bonds for $200·,000 for a bridge and a contract is let upon a cost plus 
basis, the Board of County Commissioners has no assurance that the 
bridge can be constructed for the sum of money at its disposal. 
While if a contract is let for the cons!ruction of such bridge for a definite 
sum of money, the Board is then in a position to state that the proposed 
public improvement can be constructed with the funds available. 

Also our laws for competitive bidding are based upon the idea 
of a contract for a public improvement being let at a definite fixed 
sum of money. I would call your attention to the above sections of 
our Codes and Session Laws and to the portions which I have under­
lined. You will notice Section 1413, as amended, provides that the 
contractor shall execute and deliver to the Board of County Commis­
sioners an undertaking in a sum not less than one-half the amount 
for whilfu the contract is awarded. Also by Section 11 of Chapter IV 
of the General Highway Law, the undertaking is in a sum not less 
than equal the amount for which the contract is awarded. Both of 
these sections contemplate the letting of the contract at a definite 
fixed sum of money and likewise the execution and delivery of the 
contractor's bond in a definite fixed sum of money. 

I fully appreciate the present difficulty in the letting of public 
contracts on account of the fluctuations in the prices of labor and 
material and the availability of labor, but I do not believe that under 
our laws as they exist at the present time, cost plus contracts can 
be let for the construction of bridges or for the construction of high­
ways unless the Board of County Commissioners finds under Section 
11 ,of the General Highway Law, above mentioned, that such work 
and any opening, constructing, altering or widening of a highway may 
be otherwise done at less cost. 

Respectfully, S. C. FORD, 




