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School Districts—Surplus in General Fund—Buildings.

A surplus in the general school fund to the credit of a
school district, after providing for the expenses of not less
than nine months school, on a vote of the qualified electors
of the district, may be used for the purpose of erecting new
buildings.

May 16th, 1913.
Miss May "Trumpey,
Superintendent of Public Instruction,
Helena, Montana.
DNear Miss Trumper:

You have requested my opinion upon the question of whether or
not money in the general fund of a school district may be used for che
erection of new buildings.

Section 2002 of the School Law provides for the levy of a special
school tax to furnish additional school facilities for the school district.
By Section 2004, the trustees of a school district can use school moneys
for the various purposes authorized by the act and for no other pur-
pcse, except that any surplus in the general school fund to the credit
of the district, after providing for the expenses of not less than
nine months school, on a vote of the qualified electors of said district,
may be used for the purpose of retiring bonds and improving build-
ings and grounds. Section 508 of the School Law relates to the
general powers of the Board of Trustees and by Paragraph 8, the
school board has power to build school houses and to purchase school
sites, except that in districts of the third class they shall not build
a school house or locate a school site unless directed so to do by a
majority of the electors of the district voting at an election held
in the district for that purpose, and such election shall be conducted
and votes canvassed in the same manner as at the annual elect’on
of school oflicers, and notice thereof shall be given by the Clerk by
posting three notices in three public places in the district at least
ten days prior to such election, which notices shall specify the time,
place and purpose of such election.

It would thus appear that it was the intention of the legislature
that in case there is a surplus in the general fund to the credit of the
district, after providing for the expenses of not less than nine months
school, the district may use such surplus for the purpose of building
school houses, but that such surplus should not be used for that
purpose by the trustees unless directed so to do by the electors at
an election, such election to be called and held in the same manner as
the annual school election. Section 2015 of the School Law provides
for the issuing of bonds for the erection of school houses, but it
cannot be presumed that in case a school district had plenty of money
with which to build a school house that it must borrow this money
for that purpose thru a bond issue. The following language, in the
case of Reid vs. Lincoln County, 46 Mont. 31 at 57-8, 125 Pac. 429,
supports this view:
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“Unless expressly or impliedly prohibited from so doing
by other constitutional declarations, the people of the county
may spend their money for any object which they may de-
sire. The power of the Board of County Commissioners is
limited, but that of the people themselves is unlimited, save
as heretofore suggested.”

I am therefore of the opinion that money in the general fund of
a school district may, under the conditions above mentioned, be used
for the purpose of the erection of new buildings.
Respectfully,
S. C. FORD,
Attorney General.
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