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Schosl Districts—Authority to Build Teacherage.

A school district has no authority to expend school funds
for the purpose of building a teacherage.

Nov. 8th, 1917.

Miss May Trumper,

Superintendent of Public Instruction,

Helena, Montana.

My dear Miss Trumper:

You have requested my opinion upon the question of whether or
not the trustees of third class school districts have the authority
to use money in the general school fund for the purpose of building


cu1046
Text Box


164 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

a teacherage, without sukmitting the proposition to a vote of the
people. It was held in State ex rel Bean vs. Lyons et al, 37 Mont. 354,
that Secticn 1797 of the Political Code of 1895, which has been re-
enacted as Section 508 of the Present School Law, is not only a
grant of power to the Board of Trustees but is also a limitation of
their authority in the premises. Section 2004 of the School Law
provides that county school moneys may be used by the County
Superintendent and Trustees for the various purposes as author-
ized and provided in the Act, and for no other purpose, except
that in any district, any surplus in the general school funi -to the
credit of said district, a‘ter providing for the expenses of -not less
than nine months school on a vote of the quali‘ied clectors of the
district, may be used for the purpose of retiring bonds and improv-
ing buildings and grounds. But, you will notice that the only author-
ity granted by this section in connection with school buildings is
that of improving the same. School districts may issue bonds for
the purpose of building and furnishing one or more school houses,
and purchasing land necessary for the same. As the authority to issue
bonds is always strictly construed, I do not believe that a school dis-
trict would have the authority to issue bonds for the purpose of
building a teacherage. : -

In vol. 4 of the Opinions of the Attorney General, pages 302-3, you
will find a letter to your predecessor dated Nov. 11, 1911, in which it
was said: *“If a school board has the authority to construct a dwell-
ing house for a janitor it might with equal propriety construct dwell-
ing houses for the teachers. There must be a limit somewhere, and
the powers of boards are strictly construed.”

I am unable to find anywhere in our School Law any provisions
which could be interpreted to give a school district the authority to
use school funds for the purpose Qf building a teacherage.

- Respectfully,

S. C. FORD,
Attorney General.





