142 OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL

County Commissioners—Bridges—Construction of.

A Board of County Commissioners has the power to con-
struct a bridge, costing under ten thousand dollars even
though there is no money in the bridge fund provided bids
are called for in the regular manner and the construction of
the same is given to the lowest bidder.

October 4th, 1917.-
Mr, C. E. Carlson,
County Attorney,
Bozeman, Montana.
Dear Sir:
I have your letter of recent date submitting the following for my
opinion:
“Assuming that A Board of County Commissioners has ex-
pended all of the money in the Bridge Fund and assuming that
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they desire to construct a bridge in a certain locality, and an

individual in that locality is willing to construct a bridge, and

willing to accept a warrant for the same, the individual agreeing

not to register the warrant and thereby waive his interest for

a period of one year, would the County Commissioners have

authority to enter into this agreement?”

‘The construction of bridges by boards of County Commissioners is
governed by Chap. 5 of Chap. 141, Session Laws 1915. I find no pro-
hibition in this chapter against the issuance and registration of war-
rants drawn against the Bridge Fund when there is not sufficient money
in the fund to pay the scme, and I am of the opinion that when there
is no money in the Bridge Fund the Board of County Commissioners
may procure the consiruction of a bridge, provided the cost thereof
does nct exceed $10,000 and will not make the indebtedness of the
County in excess of the constitutional limit, and in payment thereof
may issue warrants against the Bridge Fund which may be regzistered
in the scme manner as other warrants.

I am doubtful, however, of the power of a Board of County Com-
missioners to enter into any agrcement with any certain individual
for the construction of a bridge, the cost of construction of which will
be in excess of $200, such individual agreeing to accept a warrant
therefor which is not to be registered within one year of its date of
issuance. I am of the opinion that if the cost of construction exceeds
$200, the board must, except in an emergency as provided in Section 4
of said chapter, proceed in accordance wilh the provisions of said
Chap. 5, advertise for bids and award the contract for the construction
of such bridge to the lowest bidder, payment for suech construction being
made Ly warrants drawn against the Bridge Fund and registered when
there is no money, or insufficient money in the Bridge Fund to pay the
same.

Very truly yours,
S. C. FORD,

Attorney General





