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Codes of 1907. Section 547 of that Code makes it the duty of the 
county clerk to furnish the rubber stamp, and prescribes the matter 
that shall be placed thereon. Section551 prescribes who shall use such 
stamp, making it the duty of one of the judges of the election to stamp 
each ballot as it is handed to the voter. It will, therefore, be seen 
that the judge of election is the only person authorized to place the 
impression of the stamp upon the ballot. Section 13, Chapter 110, 
Laws of the Fourteenth Legislative Assembly, as you have noted in 

. your letter, prescribes: 

"they shall endorse the same in like manner that other ballots 
are endorsed, shall detach the stub, as in other cases, and de­
posit the ballot or ballots in the proper ballot box or boxes, and 
make in their election list and books the proper entries to show 
such elector to have voted." 

Every step to insure the purity of election and the genuineness of 
the ballots seems to be guarded by the absent voters' law, from ·the 
fact that each ballot must be attached to a stub that is numbered, 
which number is certified to by the county clerk issuing the same. 
I am of the opinion, therefore, that the judge of election is the proper 
and only person to endorse the ballot of an absent voter with the 
official stamp. 

Yours very truly, 
J. B. POINDEXTER, 

Attorney General. 

Elections, Method of Counting Ballots. Ballots, Method 
of Counting. Names, Written on Ballots. 

Names written in upon ballots must be counted by the 
Judge of Election no matter in what column appearing, and 
regardless of whether they are printed elsewhere on the 
ballot or not, toward the election of the person to the office 
in connection with which his name is written. 

Helena, Montana, October 27, 1916. 
Mr. Paul J. Davies, Chairman, 

Democratic County Central Committee, 
Bozeman, Montana. 

Dear Sir: 
I have your communication under date October 25th, 1916, written 

at the request of one of the election judges for the coming election, 
enclosing a sample ballot in which names appearing in print in the 
Democratic party column on the ballot for certain offices, have been 
written in by the elector for the same office in the Republican party 
column. The question is: Should ballots marked in this manner be 
counted, and if so, how? 
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It is a general rule that official opinions of the Attorney General 
can be given only to certain state and county officers. However, in 
as much as there is apt to be more or less confusion in this matter 
on account of the rules applicable to primary nominating eleCtions, 
and the failure to keep the two classes of elections, and their purposes, 
distinctly in mind, I deem it to the public interest to abrogate the rule 
in this case. 

You state that it is the contention of some that a ballot so marked 
must be counted as a vote for the party in whose column the name 
appears, and if not so counted, that it should be thrown out. The laws 
regulating the primary nominating election must not be confused with 
those relating. to general elections. The contention as to the method 
of counting ballots marked as indicated, would be true in the case of a 
primary nominating election, because at such an election, the elector 
is voting as a member of a particular political organization, and his 
whole purpose and function is to choose a party candidate, not to fill 
an office. He is in the same position practically and has the same 
functions as a delegate to a political convention. Hence, any name 
written upon a primary nominating election ballot is counted as a 
vote to nominate the person whose name is so written as a candidate 
of the party upon whose ballot it appears. At a general election, how­
ever, the elector is exercising his franchise as a citizen of the state 
and nation, and not as a member of a pOlitical organization. At a 
general election the purpose is to fill an office in which all citizens as 
such have an interest; at a primary nominating election, the purpose 
is to make party nominations, and theoretically at least, the interest 
of the voter is confined to the affairs of his party, and he is voting 
as a partisan for party purposes. Hence, it is manifested that a dif­
ferent rule aplies to names written upon ballots at a general election 
than obtains when the same thing is done at a primary nominating 
election. 

While cases exactly similar to the one in hand have not been 
found, the universal rule is that names written upon ballots at a gen­
eral election, must be counted toward the election of the person to the 
office in connection with which his name is written. The leading text 
writer upon the subject declares the theory as follows: 

"It very often happens that a printed ticket is changed 
by the voter by erasing some part of it or by writing on the 
face of it, or by both to make it conform to his wishes. A 
ballot is to be construed in the same way as any other written 
or printed document, and the construction must be such as to 
give effect to the voters intent if that can be ascertained trom 
the face of the ballot, or, in some cases by evidence aliunde. 
If therefore, a voter has written upon his ballot the name of a 

particular person in connection with the title of an office, 

and omits to strike out the name of another person printed up­

on it in connection with the flame office, the writing must pre­

vail and the vote must be counted for the person whose name 
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is written. This is upon the ground that the writing is the 
highest evidence of the voter's intention." 

McCrary on Elections, Sec. 543. 
Again the same writer expresses the idea in this language: 

"The statutes of most states expressly permit the voter to 
cast his ballot for the person of his choice for office, whether 
the name of the person he desires to vote for appears upon the 
printed ballot or not. Statutes which deny the voter this 
privilege are in conflict with the constitutional provision guar­
anteeing the right of suffrage to every citizen possessing the 
requisite qualifications, and are void. Legislatures may provide 
for the printing of an official ballot and prohibit the use of 
any other, but they cannot restrict the elector in his· choice of 
candidates, nor prohibit him from voting for any other than 
those whose names appear on the official ballot." 

McCrary on Elections, 700. 
The Supreme Court of California has expressed the rule in this lan­
guage: 

"A ballot is the only expression of the voter's will, and it 
must be counted according to its legal effect, when it intel­
ligently shows that a particular person is voted lor to fill a 
particular office, it cannot be counted differently merely be­
cause the court may believe that the voter made a mistake 
in preparing his ballot." 

Rutledge vs. Crawford, 91 Cal., 526. 
The Supreme Court of New York say: 

"The writing of a name upon a printed ballot in connec­
tion with the title of an office, is a designation for that office 
of the name so written, although the printed name for which 
it is so substituted be not erased. The writing prevails over 
the printed lettels as the highest evidence of the voter's in­
tention." 

Hommel vs. Sexton, 22 N. Y. 309. 
Furthermore, the privilege of writing in names upon ballots is ex­
pressly given by statute. Section 545, Revised Codes of Montana, 1907, 
is in part as follows: 

"The elector may write in the blank spaces, or paste over 
another name, the name of any person for whom he wishes to 
vote, and vote for such person by marking an X in the square 
before such name." 

This right being granted, it follows perforce that names so written in 
must be counted by the judges of election no matter in what column 
appearing, and regardless of whether they are printed elsewhere upon 
the ballot or not, toward the election of the person to the office in 
connection with which his name is written. 

Yours very truly, 
J. B. POINDEXTER, 

Attorney General. 




