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Insurance "Companies, License Fees. License Fees, of
Insurance Companies. Capital Stock of Insurance Company,
Whether Included as Part of Fifty per cent Named in Section
4017, Revised Codes, as Amended. Taxes of Insurance Com-
pany, Whether Includes City and County Taxes. Credit to
Insurance Company, Whether Carried Over from Year to
Year.

The fifty per cent referred to in Section 4017, R. C. as
amended, relates only to the capitol stock of the company,
and does not include the surplus, unless the law where the
company is incorporated makes such surplus a part of the
capitol stock.
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The word “tax” tnmeans the amount which the party is
required to pay for the support of the government, and in-
cludes all taxes levied for that purpose, whether by city,
county or state, but does not include special improvement
tax. The credit referred to in the law, and provided for
therein cannot be carried over from year fo year, but re-
lates only to a single year.

February 5, 1916.
Hon. William Keating,
State Auditor,
Helena, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your letter of the 26th wultimo, calling for a
construction of the provisions of Section 4017 of the Revised Codes
as amended by Chapter 63, Session Laws of 1915, in its relation to the
questions:

1. Does the fifty per cent referred to in the last clause of
said section, include the capital stock of the company?

2. Do the taxes therein referred to include both city
and county taxes?

3. If the amount of taxes paid by the insurance company

in any one year is in excess of the license fee provided for in

said section, is such excess credited to the company for the

succeeding year, or must each year be considered separately?

1. The fifty per cent referred to in Section 4017, as amended, has
reference only to the capital stock of the company, and does not have
reference to the surplus unless by the law of the state where the
company is incorporated such surplus is made a part of the capital
stock. Surplus is an asset of the company, and is not a part of its
capital stock, unless made so by provisions of law, and our statute
deals only with the “capital stock”. Hence, the fifty per cent invest-
ment in Montana securities has reference only to the capital stock
of the company, and does not include the surplus except as above stated.

2. The word “tax” is a generic term, and means the amount which
the party is required to pay for the support of the government. Hence,
it includes all taxes levied for that purpose, including city taxes as
well as county taxes, but it does not include tazes levied for speclal
improvements, for in such case the property is supposed to be enhanced
in value equal to the tax paid.

3. All taxes for the support of the government are levied annually.
The license required by Section 4017, supra, is also required to be paid
annually. Hence, both taxes and license relate to the year, and are
not carried over from year to year. Hence, each year must stand on
its own basis.

Yours very truly,
J. B. POINDEXTER,
Attorney General.





