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of Under Chapter 87, Laws of 1915. Liquor License, Re-
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Laws of 1915, Chapter 87, providing that the county
treasurer shall refund the unexpired portion of saloon
licenses revoked by operation of law, applies only to the
portion of the license retained by the county.

County treasurers must account to the state at the times
required by law and whenever called upon to do so, and
may not deduct from his remittance any sum due the state.

January 26, 1916.

Hon. H. S. Magraw,
State Examiner,
Helena, Montana.
Dear Sir:
Under even date you transmitted to this office for consideration,
the following proposition:
“Your opinion is desired as to whether the county trea-
surer has the authority to refund the state’s portion of a
license once remitted to the state, by the operation of deducting
said refund from a subsequent monthly remittance made the
state treasurer.”
I assume the purpose of your inquiry is to have defined the rights,
powers, and duties of the county treasurer under Chapter 87, Laws of
1915, respecting the refund provided for in cases where saloon licenses
expired by limitation of law on the 31st day of December, 1915, Where
such licenses did expire, the law provides “that the county {reasurer
shall refund the unexpired portion of such license bearing an expiration
date later than December 31st, 1915.”
It has been held, and I think it is settled law in this state, that
a saloon license is a mere permit, revokable at the willi of the licensing
power, without providing for any refund whatever to the licensee, and
that affirmative legislation is necessary to authorize a refund. With
this principle in mind, an examination of the law above quoted dis-
closes that the refund provided for can be held to refer to such portion
only of the license fee collected which the county is by law entitled
to hold, as distinguished from that portion which goes to the state
(Sec. 2756, R. C.). When moneys have once been paid into the state
treasury, they may be withdrawn only upon appropriations made by
law, and on warrants drawn by the proper officers in pursuance thereof,
except interest on the public debt (Const., Art. V, Sec. 34). There is
no authority whatever, for the county treasurer to withhold, or deduct
from his remittances to the state treasurer any sums due the state.
On the contrary he must pay over all money in his possession be-
longing to the state at the times required by law, or when ordered to
do so (Sec. 2715 et seq., R. C.). The refund provided, is, theretore,
only of the county’s portion of the license fees, and refunds should be
made only upon claims presented to and allowed by the Board of
County Commissioners.
Yours very truly,
J. B. 'POINDEXTER,
Attorney General.





