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Board of County Commissioners, Extra Session. Extra
Session, Construed. Notice of Extra Session, Must Be Given.

Whenever it is found necessary to hold an extra session
of the Board of County Commissioners, five days notice
thereof must be given.

July 30, 1915.
Hon. Paul Babcock,

Ccunty Attorney,

Plentywood, Montana.

Dear Sir:

I am in receipt of your letter of the 27th instant, wherein you
say:

“The Board of County Commissioners of Sheridan County
particularly desire your opinion as to the meaning of ‘extra
session’ as the same appears in Section 2891, as amended by
the Session Laws of the Fourteenth Legislative Assembly.
Would a special meeting be held an ‘extra session’ within the
meaning of Section 2891, supra. If a special meeting would not
be held to be an ‘extra session’ within the meéaning of Section
2891, supra, then is it proper for the Board to, immediately,
upon adjourning at a regular session, to call a special session and
to proceed on the same day that the regular session is adjourned
to consider the business set forth in the order calling the spe-
cial session.”

The language used in Chapter 148, Session Laws of 1915, amending
Section 2891, Revised Codes, merely gives to a Board of County Com-
missioners availing itself of the provisions of the chapter, the right, in
case of necessity, to hold an extra session for the purpose of cleaning
up such business as might possibly be left over at the completion of the
monthly session provided for, at each of which times the board may
sit for three days. The words “extra session” used in the chapter above
referred to, in my judgment, are synonomous with the words “special
meeting” used in Section 2886, but in order to hold this extra session
the Board must comply with the law as set forth in Chapter 148, Laws
of 1915, by giving the five days public notice therein prescribed. The
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Board could not, under the law, immediately upon adjournment at a
regular session call a special meeting and proceed upon the same day
the regular session is adjourned to consider the business set forth in
the order calling the special session for the reason that—call it a
“‘special meeting” or an “extra session”—five days public notice is re-
cuited to be given of the holding of such meeting.
“Where a special meeting of a county board is called proper
notice thereof must be given.”
11 Cye, 395, citing
Loesnitz v. Soelinger, 127 Ind. 422, numerous other Indiana cases,
and also Iowa, Kansas, Michigan, Nebraska, New York, Penn-
sylvania and West Virginia cases.
“Such notice should set forth the object of the meeting.”
11 Cyc 395, 396, citing Cal., Ia., Neb.,, Wash.,, and W. Va. cases.
The object of the amendment to Section 2891 was to permit boards
of county commissioners, if they saw fit so to do, to hold sessions once
a month, such session to be of not more than three days duration, in
order to clean up the business of the county more rapidly than it had
been done theretofore, and not have it hanging over for three months.
You are, therefore, advised that if it is found to be necessary to
hold an extra session, the requirements of the law with respect to the
giving of five days notice thereof must be complied with.
Yours very truly,
J. B. POINDEXTER,

Attorney General.
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