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Navigable Streams. Yellowstone River Navigable. 
The Yellowstone river is navigable. 

March 26th, 1913. 
Hon. F. H. Ray, 

State Register Land Office, 
Helena, Montana. 

Dear Sir: 
I am in receipt of your letter of the 19th instant, making inquiry 

as to whether the Yellowstone River is a navigable stream, and what 
definition of a "navigable stream" carries with it. 

The Yellowstone River is navigable within the meaning of both the 
state and federal authorities. 

Sec. 1326, R. C. 1907, Mont. 
Sec. 2476, R. S. u. S. 
6 Fed. Stat. Anno. p. 787. 
29 Cyc. 288. 

It is presumed, however, that said river would not be regarded 
as navigable through its entire course, but at just what point of the 
stream it should cease to be regarded as navigable, is under the 
authorities somewhat a question of fact, and can only be determined 
when a specific question relating thereto arises. The rights and privi­
leges of the state or the public which arise from the fact of a stream 
being navigable are defined by the statute under various headings: 

Sec. 1326, relating to the public ways. 
Sec. 4432, declaring the right of property in the state. 
Sec. 4573, et seq., declaring the rights of property in and 

along navigable streams and' to holdings therein. 
Very truly yours, 

D. M. KELLY, 
Attorney General. 

Fees of, Clerk of District Ccurt. Clerk cf District Court, 
Fees of fe-r Certifying Papers. Copies, No Charges for When 
Made by Parties. Certification of Transcript, Fee for. 

The clerk of the district court cannot properly charge for 
making copies where the same have been furnished by the 
parties. His fee for certifying however, remal11S the same. 

Hon. Vard Smith, 
County Attorney, 

Livingston, Montana. 
Dear Sir: 

March 26th, 1913. 

I am in receipt of your letter of the 22nd instant, requesting an 
opinion from this office upon the following question: 
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"What fee is the clerk of the district court entitled to 
receive on certifying copies of papers in a case which is 
removed to the District Court of the United States, where 
the papers are prepared by the party removing, and the clerk 
merely compares them and certifies to the correctness thereof?" 
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I also note your consideration of the question and the conclusion 
at which you arrive, namely, that the clerk in this instance is entitled 
to receive a fee of $2.50, but is not entitled to the fee of 10 cents 
per folio. 

After a careful examination of Sec. 3169, R. C., it is my opinion 
that YO~lr reasoning in this matter is good and that your conclusion 
is correct. The .statute, in providing for the fee of the clerk for 
preparing and certifying transcrips on appeal, differentiates between 
preparing the transcript and certifying the same after it is prepared. 
It clearly appears to have been the intention tq provide for a certain 
fee for the transmi~sion of records and files when the case is trans­
fen'ed or appealed, and. to provide a different fe\'l, to·wit: 10 cents 
per folio for preparing such records for transmission. 'Vhere the 
record is prepared for transmission, the clerk may certify to its 
correctness and transmit the same and properly charge and collect 
the fee provided for such service, namely, $2.50. I do not think 
that the clerk is entitled to charge a fee for preparing the record 
for transmission when in fact he does not prepare the same. The 
subdivisions which <jJfferentiate between the certifying and transmis­
sion of transcripts on appeal and the preparing thereof, clearly make 
it the duty of the clerk to compare the transcript when it i§ pre· 
pared by the moving party, and his fee for the comparing and certify­
ing is $5.00. The subdivision which provides for the fee of $2.50 for 
transmitting the record to another court (not on appeal) does not 
expressly require the clerk to compare a transcript prepared by the 
moving party. While I conclude that the clerk cannot charge 10 
cents per folio for preparing the transcript, which he does not prepare, 
yet I do not hold that the clerk may be required to compare such a 
transcript not prepared by him, and for which ,comparing there is no 
fee provided. It may be that the clerk may insist upon being allowed 
himself to prepare such transcript and thereby become entitled to 
charge the additional fee of 10 cents per folio. This situation does 
not appear to exist in the statement of facts, about which you request 
an opinion, and therefore I express no opinion at this time upon this 
question. 

Where, however, the transcript is prepared by the moving parly 
and the clerk is willing to compare such transcript and certify' the 
same without insisting upon preparing the same himself, then in my 
opinion he is entitled to make the charge of $2.50 only. This conclusion 
is fortified' by the provisions of Sec. 7199. 

Very truly yours, 
D. M. KELLY, 

Attorney General 




