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Liquor License, Transfer of. License, Retail Liquor. When
Transferable. Ccmmissioners, Power of Over Liquor License.
Transfer, Liquor License in County Districts.

The county treasurer has no authority to transfer a liquor
license from one place within the county to another place in the

county, without the sanction of the Board of County Commis-
sioners. _

. March 22nd, 1913.
Hon. Joseph McCalffery,
County Attorney,

Butte, Montana.

Dear Sir:

I am in .receipt of your letter of the 14th instant, submitting the
question:

“Can the county treasurer transfer a saloon license from
one place within the county to another when the board of
county commissioners has ordered the treasurer not to issue a
new license or extend an old license for said other place?”
Generally speaking, the answer to this question must be in the

negative, but it must also be understood that the board of county com-
missioners has no jurisdiction over license issued in incorporated cities
and towns, but said board has jurisdiction in the original issuance of
licenses in places not within incorporated cities and towns, and where
protests are filed a re-newal of such license may be refused, but where
a license in a country district is once issued to conduct a

“retail liquor business in the camp, village or township, the

county treasurer shall issue”
a re-newal of such license

‘“‘without requiring a petition therefor, unless a protest against

such issuance shall have been filed.” )

Sec. 3, House Bill No. 128, 13th Legislative Assembly.

Within these -restrictions, the county board has discretion to deter-
mine. As you stated in your letter a similar question was one time dis-
cussed by this department and the opinion thereon reported in Opinions
of Attorney General, 1910-12, p. 250.

The law relating to the issuance, transfer and negotiability of retail
liquor licenses has heen the occasion of considerable discussion, giving
rise to a variety of opinions, caused by the various apparently con-
flicting legislative enactments, relating thereto. The closing paragraph
of Section 2759 R. C. is:
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“that all licenses provided for in this act shall be negotiable
and transferable in the city or county where the same was
issued.” '

This addition to the liquor license law was made by the Act ap-
proved March 16, 1895, and prior to the time when there was no par-
ticular restriction regarding the issuance of licenses other than the pay-
ment of a fee therefor. It has been carried forward in subsequent laws
not as a new enactment but as a continuation of the original act. The
words ‘“‘negotiable” and “transferable” as applied to negotiable instru-
ments means ‘“passed from hand to hand” rather than changing from one
locality or place to another. The phrase “in the city or county” would
rather indicate that it was the intention of the law-makers that these
licerses might be transferred from one locality to another within the city
or county, but if this was the original meaning, it has been modified by
subsequent enactments, and must be now construed in the light of such
subsequent modifications. The Act of March 3rd, 1905, confers upon the
board of county commissioners certain powers and discretions relative
to ‘the issuance of licenses in certain places. This provision was carried
forward and extended by Chapter 92, Laws of 1911, wherein among other
things an additional restriction is found relating to the number of
licenses which may be issued in incorporated cities and towns and
making certain definite requirements to be complied with by those who
desire licenses outside of incorpeorated cities and towns. House Bill
No. 128 enacted into a law by the 13th Legislative Assembly, contains
substantially the same restrictions for obtaining a retail liquor license
in places not within the corporate limits of any city or town, but does
not deprive the county board of the discretionary power vested in it by
the provisions of Sec. 2761 R. C. Said House Bill No. 128 contains
further provision where a license has been once granted to conduct a

“retail liquor business in the same camp, village or township

the county treasurer shall renew such license without requiring

a petition therefor unless a protest against such issuance shall

have been filed.”

Neither the provisions of Sec. 2759, nor of Chapter 92, Laws of
1911, nor of said House Bill No. 128, appear to confer any jurisdiction
upon boards of county commissioners relative to the issuance of licenses
for conducting retail liquor business within incorporated cities or
towns, nor does there appear to be any discretion vested in the county
treasurer except as he is restricted from issuing licenses for such busi-
ness outside of incorporated cities and towns, and as he is probably
further restricted by the provisions of Sec. 1 of House Bill No. 128, which
limits the number of licenses in any city or town to one for every five
hundred inhabitants. The petition filed for retail license outside of
incorporated cities and towns must be signed by at least twenty free-
holders

“residing within the particular village, camp or township in

which such person seeking such license intends to engage in

such business.”
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The protest must also be signed by free-holders residing within such
village, camp or township. Hence, the license, if issued can not extend
beyond the boundaries of the particular village, camp or township for
which it is issued, and the transferee of the license can acquire no
greater rights than that possessed by the original holder,

In view of these provisions of the law and in addition to the con-
siderations heretofore given this question by this department, and above
referred to, I have reached the following conclusions:

1. A license for the conducting of a retail liquor business in an
incorporated city or town, does not, so far as the state law is con-
cerned, limit the transaction of such business to a particular locality
within such city or town, but that the holder of the license may transfer
his business from one place to another within such city or town, but
not outside of the same, and of course the party to whom he sold the
license would have the same privilege, but governed, of course, by the
provisions of the law, which prohibit the sale of liquor in certain
designated localities and subject also to regulations and restrictions
legally imposed by such city or town.

2. Where the petition for or the order of the county board author-
izing a license for the conducting of a retail liguor business not within
the corporate limits of any city or town, does not contain any restric-
tions as to the locality, such license may be transferred from one part
of the village, camp or township to another part of the same village,
camp or township, but not outside of the same, but where the petition
for the license or the order of the board authorizing the issuance of the
license confines it to a particular designated place, as a lot, block or
street in a village, camp or town or a certain cross-roads or section
corner in a country district, it cannot be transferred to any other place,
but the business, if conducted at all must be at the particular place to
which operation of the license is so resiricted. The order of the board
authorizing the license is based upon ‘the petition filed therefor and the
license issued is based on the order of the board. Both the petition and
the order of the board are jurisdictional. The order cannot be more
extended than the petition, though it may be more restricted, nor can
the license issued on the order be greater in territorial extent than the
order on which it is based. The discretion vested in the board is broad
enough to authorize the board to restrict the operation of a license to
a particular place.

Very truly yours,
D. M. KELLY,
Attorney General.





