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Liquor License, County Commissioners, Liquor License Or-
dered by. License, for Selling Liquor.
The board of county commissioners has no authority to issue
a wholesale liquor license or to order issued a wholesale liquor
license.
March 19th, 1913.
Hon. R. S. Steiner,
County Attorney,
Big Timber, Montana.
Dear Sir:
I am in receipt of your letter submitting the question:
“What, if any, jurisdiction has the board of county com-
missioners for the issuance of a liquor license, where the
liquor is not sold in less quantifies than one quart?”
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Neither Sec. 2769, R. C., nor Chap. 92, Session Laws of 1911, nor
House Bill No. 128, Laws of 1913, appear to confer any jurisdiction
upon the board of county commissioners in the issuance of licenses
for the sale of liquor in quantities of one quart or more. In all those
various acts, the term “in less quantities than one quart” appears, but,
the party desiring to sell in quantities of one quart or more must
obtain a license required by Sec. 2759, R. C. The only strictly whole-
sale license we have in this state is that provided for in Seec. 2770,
relating to the sale of malt liquors in quantities of more than four
gallons. Neither does the law appear to restrict the authority of the
county treasurer to issue licenses, except in those cases where the
action of the board of counly commissioners is necessary; that is, in
places outside of incorporated cities and towns.

Neither does the law contain any restriction relative to where
the liguor sold may be consumed. However, if a person obtaining a
license without the consent of the board of county commissioners,
sells liquor in quantities of less than one quart, or resorts to any
subterfuge such as selling by the quart and then charging additional
for serving the same, or selling by the quart and then charging rent
on the room or glasses used in the consumption of the liquor, or
resorts to any other subterfuge, he is guilty of retailing liquor with-
out a license, and his license in such case would be no protection
. to him. I fully realize that this is opening a wide door which may
be taken advantage of by persons desiring liquor license, but it is
the statute and we are powerless to change it. This question has
been many times before this department, and the opinions rendered
therein have not been given wide publication, in the hope that the legis-
lature might change the law, but no change in this respect has been
made,

See Opinions of Attorney General, 1905-06, pp. 348, 349.
Also various opinions in the Opinions Attorney General for
1910-12, indexed under the head of “Liquor Licenses.”
See also State v. Settles, 34 Mont. 448.
Very truly yours,
D. M. KELLY,
. Attorney General.
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