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faction of chattel mortgage, I am of the opinion that it should ~alcl the 
same rate as any other mortgage, as provided by Chapter 117 of the 
Session Laws of the 12th Legislative Assembly. That provision pnr 
vides as follows: 

"For each entry of discharge or satisfaction of mor~gag~, 
lien or other instrument on the margin of the recQrd thereof, 
or upon the original instrument and noting the same in index, 
twen~y-five cents." 
In oth?r words, I think the ~erm "mortgage·' in th:s Section is used 

in a generic sense, and would include chattel mortgages, as well as 
mortgages of real estate. 

As to the assignment of the mortgage, I think that the provision 
reading, 

"For filing and indexing each chattel mor:gage, and writ 
of tachment, execution, certificate of sale, lien or other in­
strument, requir~d by law to be filed and indexed, fifty cen:s." 

would apply. 
Yours very truly, 

D. M. KEL:' Y, 
Attorney General. 

Fees of Clerk of Court. Transcript of Judgment, Whether 
Fee for Filing. Case, Transfer of. Transfer of Case to An­
other Court, Fee for. 

There is 110t any authority of law for charging fee for filing 
a transcript of judgment entered in one District Court in 
another District Court. 

\Vhere a case is transferred, the fee of $5, riam,ed in Section 
3169, may be charged. 

Hon. August Colin, 
Clerk of the District Court, 

Glendive, Montana. 
Dear Sir: 

October 15th, 1914. 

I am in receipt of your letter of the 9th instant, submit~ing the 
following questions: 

1. When a transcript of judgment is filed :/n our court, is 
thera a fee in connection ? 

2. Wlhen a case is transferred from another court, is 
there a fee, even if the court is the same judicial dis:rict? 
The first of these questions has been heretfore considered by this 

department, where it was held that no fee attached in such cases. 
Opinions Attorney General 1908-10, p. 433. 

This opinion was based upon the general proposition that there is 
no direct authority of law for making such charge, and that without 
such authority none could be made. It was also based upon the fur-
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ther proposition that any execution issued in such cases should be is­
sued from the court where the original judgment was entered. It was 
also held that the provisions of Section 3169, relating to filing and 
docketing transcript of judgment, related only to judgments from a 
justice court. This opinion is also strengthened by the provision of our 
statute, Section 6810, relating to the filing in one court of a transcript 
of original docket in another court-for :the same 'provision is found 
in the following sections, particularly Section 6812, relating to the fil­
ing of a similar transcript from a Federal Court. In the latter case, i~ 

could hardly be .-urged that the state court in which such transcript 
was filed would have the authority to issue an execution. If the 
filing of the transcript then, does not have the effect of a judgment 
any fee had, therefore, could not be charged back against the deb~or. 
Hence, the first question ,submitted must be in the negative. 

The second question, however, relates to the transfer of a case, not 
the filing of a transcript of judgment. ThiS, I believe to be covered 
by the Subdivision of Section 3169, uroviding: 

"For filing and entering 'papers of transfer from other 
courts, $5.00.'" 

and this would attach,even though the couet from which the case 
so transferred is in the ,same judicial district. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

Taxes, Lien of Personal Property on Real Estate. Lien of 
Personal Property Tax on Real Estate, When Ceases. Mort­
gaged Land, W,hen not Subject to Lien of Mortgagor's Per­
sonalty. 

A lien of personal property tax attaches to the real estate 
owned by the owners of the personal property, and it contin­
ues so to attach until the owner of the real estate has been 
divested of title to the real property. 

In case of mortgage foreclosure and sale of real estate, title 
of the mortgagor is divested at the time of the sale of the real 
estate, and no lien for taxes on the personalty of the mort­
gagor attaches to the real estate after that time unless there is 
redemptio~, but the lien already attached continues until the 
taxes a're paid, or the land sold. 

Hon. J. A. Sla:~ery, 

County Attorney, 
Glendive, :'.iontana. 

Dear Sir: 

October 15, 1914. 

I am in receipt of your letter of the 6th instant, submitting a ques­
tion involving the proposition: 
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