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Schools, Resignation of Teachers. Teachers, Resigna-
tion of.

A request from a Board of Trustees that a teacher resign
is not a sufficient notice toc the teacher that his services are
not required for the ensuing year, under the terms of Chap-
ter 76, Session Laws of 1913.

Augus: 21, 1914,

Hon. D. M. Durfee,

County Attorney,

Philipsburg, Montana.

Dear Sir:

I am in receipt of your communication under date of the 12th
inst., in which you request my opinion on behalf of School District
No. 11 of Granite county, upon *he following question:
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“Does a request to resign amount *o a notice to the prin-
cipal that his services are not required for the ensuing year?’

The record of the minutes, a copy of which you have included
with your letter, seems to show tha® on January 17th, at a regular
meeting of the school board, it was moved and carried ‘hat the pria-
cipal b2 requested to resign for the fo.lowing term. The clerk was re-
quested to notiy him, in writing to be s'gned by ‘he chairman of the
board. Again, on April 8th, at a regular meeting of the school board i:
was moved and carrizd that the three present teachers be discharged
at the end of *he present term and not be hired for the coming term.
You state in your letter ‘hat the board has no copy of the roticz sent
by the clark of the board to the prinecipal, but that 4% was in ‘he
language used in the motion, as shown by the minutes. Nor does it
appear that any notice was sent afier the action of ‘he board on
April 8th.

I have been able to find but one case d:aling with a similar
state of sacts, which is the case of Kennedy v. School District, found
in 20 Wash, 399; 55 Pac, 567. The facts in that case were very
similar ‘o those at hand, and i: was held by the court:

“Th2 resolution requesting her to resign was nct' the
equivalent of a resolution removing her and cannot be given the
same legal effect.”

The court further stated that the clerk has ino authority beyond
the r3solution of the board and a notice by him that the teacher
had been discharged is not binding upon the teacher.

The resolution passed by the board of “‘rustees of school District
No. 11 went no further than to instruct the clerk to request th2 resig-
na on of Mr. McCormick. Up until that time the board had not even
passed a resolution *hat he be discharged, or that he be not hired
for the ensuing term. To make the action of the board definite and
effective, I think such a resolution would be necessary. A mere sug-
gestion or expression of desire would not operate .as a positive act
of “Yhe board.

I am th3refore of the opinion that upon *he record, as presented
here, no notice sufficient under the terms of Sec. 801 of Chap. 76, Ses-
sion Laws of 1913, was g'ven to Mr. McCormick, and the guestion sub-
mitted by you and quoted above must be answered in the n3gative.

Yours very tru'y,
D. M. KETLY,
Attorney General
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