
OPINIONS OF THE ATTORNEY GENERAL 331 

Boards of School Trustees, Vacancies in. Vacancies of 
Board of School Trustees, How Filled. 

In districts of the third class, where only one member of 
the board remains in 'Offi)ce, the county superintendent may 
appoint two trustees ,to fill out the unexpired term without 
to.nfirmation by the remaining memlber of the beard. 

Hon. H. A. Davee, 
Superintendent of Public Instruction, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

October 27th, 1913. 

I am in receipt of an oral request from Dr. H. H. Swain, of your 
office, as to the proper construction of the provisions of Chap. 76 
of the Session Laws of the Thirteenth Legislative Assembly, found 
on pages 227 and 228, having reference to vacancies on the boards 
of school trustees, and appointments to fill such vacancies by the 
county superintendent of schools. The provision found· on page 227 
provides that: 

"A vacancy in the office of school trustee must be filled 
by appointment by the county superintendent of schools, sub­
ject to confirmation by a majority of the remaining members 
of said board, if those remaining constitute a majority of the 
total number of the board." 
The question arises as to the authority of the county superin· 

tendent of schools to appoint trustees in districts of the third class 
in a case when only one member of the board remains in office. 

A school board as, such can only act as a body, and then only 
when a majority of such a board are in favor of any particular 
proposition. In such case as that stated' wbove there could be no 
majority or quorum of the board, since the law contemplates a board 
of three, a majority of which board would necessarily be two. Since 
there would be no majority in such case as that stated, it follows 
that there could be no confirmation by a majority, and the superin· 
tendent would have the power to appoint trustees without any con· 
firmation. 

The provision found on page 248, in regard to vacancy on school 
board, was taken bodily from the old law, and was Sec. 1019 of the 
Revised Codes. It directs the appointment of trustees and specifies 
the manner in which it is to be done, but I think that it is not 
inconsistent with the former provision. 

You are, therefore, advised that in districts of the third class, 
where only one trustee remains on the board, the county superintend· 
ent of schools may appoint two trustees to fill out the unexpired 
terms, without confirmation of the member remaining on the board. 

Yours very truly, 

D. ~i. KELLY, 

Attorney General. 




