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Clerk of District Court, Fees of. Fees, of Clerks of District
Court.

Clerks of district courts are not required by any law of this
state to perfiorm, ex officio, the services of a U. S. commis-
sioner, and therefore any money by them earned in that way
belongs to them and not to the county.

October 6th, 1913.
Hon. A. W. Ziebarth,
Clerk of the District Court,
, Chinook, Montana.
Dear Sir:

I am in receipt of your recent inquiry, wherein you ask for an
opinion of this office as to whether if you, in your official capacity
taking land filings and final proof, are required to turn over to the
county fees collected by you for such services. In reply will say
that Sec. 3112, Revised Codes, provides, among other things, that no
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county officer must receive for his own use any fees, penalties or
emoluments for any official service rendered by him, but all fees,
penalties and emoluments of any kind must be collected by him for
the sole use of the county and are public moneys belonging to the
county. [ am of the opinion that the requirements of this section,
in so far as your office is concerned, belong only to such services
as are rendered by you for and on behalf of the county in your
official capacity. You are not required by any law in force in this
state to perform ex-officio the services of a TUnited States commis-
sioner, with respect to land filings or final proof. If you are per-
mitted to do this by federal authority, and do in your capacity as
clerk of the court perform such services as are usually performed
by United States commissioners, I am of the opinion that moneys
thus earned by you belong to you and not to the county, and you
are not required to account for such to the county.
Yours very truly,
D. M. KELLY,
Attorney General.
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