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Extradition Requisition, Expenses of Officer. Officer, Ex-
penses in Extradition, by Whom Paid.

Under 9709, Revised Codes, an officer who is appointed by
the governor to execute process in extradition proceedings is
entitled to his expenses, as ‘determined by the state board of
examiners, which must be paid by the state,

' August 27th, 1913.
Hon. H. C. Patterson,
Chairman of the Board of County Commissioners,
Dillon, Montana.
Dear Sir:

I have your letter of recent date, which reads as follows.
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“If the governor of this state issues a requisition warrant

for a person who is in some other state, and the sheriff goes

to the state where the prisoner may be and brings said

prisoner back to the state, who pays the sheriff’s expense?

““Should the state pay the sheriff's expense while outside

of the state, and the county pay him mileage to and from

the state line, or would the whole amount of his actual ex-

pense be a charge for the state to pay?”

In reply thereto I beg to advise that when a sheriff or other
officer acts in the capacity as indicated in your letter, the duties
which such officer performs are as the agent of the State of Montana,
and not as the sheriff of the county, and the county is under no
obligation to pay any part of such officer’s expenses, whether they
be incurred within or without the state.. Sec. 9709 of the Revised
Codes of Montana specifically provides that when the governor of
this state in the exercise of the authority conferred upon him in
regard to the extradition of persons charged with crime and found
in foreign territory demands from the executive authority of any
state of the United States or of any foreign government the surrender
to the authorities of this state of a fugitive from justice, who has
been found and arrested in such state or foreign government, “the
accounts of the person employed by him to bring back such fugitive
must be audited by the board of exaiminers and paid out of the state
treasury.” Heretofore this office has had occasion to pass upon
the matter under consideration, and your attention 1s directed to
Opinions of Attorney General, 1906-08, at page 181, where the ques-

tion is discussed at length and the conclusion reached that the state
board of examiners must determine the compensation o be allowed

for the performance of services by a sheriff under a requisition war-
rant, and when so determined, compensation shall be made to the
sheriff by the state for his services.
Yours very truly,
D. M. KELLY,
Attorney General.
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