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Board of County Commissi'Oners, 
Assistant, to All County Officers. 
Deputy 'Or Assistant to. 

Authority of. Deputy or 
County Officers, General 

Boards of 'countycomUTI'i'ssionens have authority 'to employ 
additional de:puties when uneber ,c'ertaincir-cum1sta'nces, an'd Imay 
emp'loy the same person as a.ssistant or 'deputy in various offices 
fDr SUtc'h time as the business 'of the county may require. 

Hon. B. E. Burg, 
County Attorney, 

Colum'bus, Montana. 
Dear Sir: 

August 2nd, 1913. 

I am in receipt of your letter of the 30th ultimo, submitting 
the question: 

"Has the board of county commissioners the authority to 
.hire a general assistant to all the officers of a county when 
in their judgment the business of the county demands such 
assistant ?" 
Sec. 3123, Revised Codes, has not been repealed'. 'Under authority 

there given, the board has the authority to employ additional deputies 
when "needed for the faithful and prompt discharge of the duties 
of any county office." The statute does not designate the length of 
time such additional help may be employed, hence the board has 
the authority to employ the same person as assistant or deputy in 
the various offices for such time as' the business of the county in 
the judgment of the board' may require in each office. Determining 
the salary of such moving deputy or assistant would be a mere 
mattter of mathematical computation. The general authority of the 
board in this matter was discussed to 'Some extent by the supreme 
-court in Hogan v. Cascade County, 36 Mont. 183; Opinions of Attorney 
General, 1910-12, page 57. 

The question of salary in such cases was briefly considered by 
this department in Opinions of Attorney General, 1910-12, p. 305. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

Organization New School District. Petition for. Distance 
From School House, Computation of. Parents or Guardians, 
Residence of. 

In computing the distance 'Which parents or·guardiansof census 
sdhool dhildren 'petitioninlg for I£or:maltion 01£ new school district 
1ive, the ,school 'house II11U1st 'be regarded as one point and the 
resi'dence of such Iparent 'or 'guardian the other point. T,he 
'SIohool 'house lis the center ofa ci.rcle whose 'radius is two miles. 
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Hon. H. A. Davee, 
Superintendent Public Instruction, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

August 2nd, 1913. 
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I am in receipt of your inquiry calling for a construction of that 
part of Sec. 404 of Chap. 76 of the Laws of 1913, which provides 
that in the organization of new districts a petition shall be signed 
by the parents or guardians of at least ten census children 0) 0) (I 

residing at a greater distance than two miles from any school house, 
etc., the question being, How shall this distance be computed? In 
the absence of qualified words in the act itself for computing distance, 
"a line between given points or monuments must be the shortest 
distance ,between them." 

5 Cyc. 878. 
Wright v. Hurst, 122 Tenn. 656; 127 S.! W. 701. 

And again: 
"W'here a line is described as running from one point 

to another, it is presumed, unless a different line is described 
in the instrument, to be a straight line." 

5 Cyc. 876. 
Haskill v. Friend, 196 Mass. 198; 81 N. E. 962. 
Davis v. Lyon, etc., Co., 141 Fed 711 
Reddy v Strople, 44 Can. S. Ct. 246 (R. 44 Nova Scotia 332). 

There are no qualifying words in said Sec. 404 or in said Chap. 76 
of the Laws of 1913 which would give any different meaning than 
that contained in the phrase itself, to-wit: "a greater distance than 
two miles, etc." Hence, in computing this distance, the SChool house 
mentioned in the act must be regarded as one point or monument 
and the residence of the parent or guardian as the other point or 
monument. In other words, the SChOOl house is the center of 'a circle 
whose radius is two miles. 

It may be proper to note, however, that the distance named in 
the section has reference only to the residence of the parent, or 
guardians, and does not refer to the boundary lines of the district, 
nor to the location of the school house, with reference to such bound­
ary lines, and if the petition is signed by the parents or guardians 
of ten census children, who reside at a greater distance than two 
miles in a direct line from the school house, such petition is not 
vitiated by being signed by any number of those who reside at a 
lesser distance. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 




