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organize a municipal unit which would afford to each the 
ordinary benefits of local self-government, it would' not ·be 
reasonable and proper to order their annexation. When a<etual 
unity is impracticable, legal unity should not be attemllted, 
·but the incongruous communities should be left to independent 
control. In all cases, however, where actual unity is prac­
ticable, legal unity should be ordered as llromising the greatest 
aggregate of municipal benefits." 
The reasoning in the above quoted opinion seems to be good, and 

founded upon well defined principles and good' sense. 
The statute in question seems to have had in mind that counties 

should not be too much cut up or confused in boundaries by pro­
viding that no changes could be made whioh would leave the terri­
tory excluded separate and apart from amd without the county of 
which it was formerly a part. '!Ihis provision recognizes the difficulties 
which might arise in questions of jurisdiction and venue._ 

Your letter states in the case put by you that all of the territory 
is in compact form and the narrowest portions of it contiguous to 
the proposed boundary lines between the old and the new counties. 
Applying w,hat h3!S been stated to your case, I will say that if the 
proposed change in the boundary does not leave the portion of the 
old county set off from it and connected to it by only a na'rrow strip 
of territory, that such change would not be contrary to the meaning 
and spirit of the law. However, if such a change would have the· 
effect of leaving a portion of the old county projected into the new 
county by a narrow stri'p of territory and without the general con­
tour and borders of the old county in such a manner as to cause 
confusion in regaI'd to the boundary lines and jurisdiction, I would 
say that such a change would ·be unreasonable and not within the 
meaning and intent of the legislature in allowing such a withdrawal. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

Deputy Assessors, Bonds of. Bonds, of Deputy Assessors. 
As a general rule bonds are not required of deputy assessors. 

There is a general law relating to the furnishing of bonds 
by deputies. If'stlch bond is ref!uired by the assessor it should 
be in the form of an official bond, the amount of which may 
be fixed by the assessor, and should ibe made payable to the 
State of ::'IIontana. If the bond is a surety bond the charge 
therefor would be a pmperchal'ge against the county. 

Hon. G. :.\1. Houtz, 
State Tax Commissioner, 

Helena, Montana. 
Dear Sir: 

June 20th, 1913. 

I have your letter of the 19th instant, stating that: 
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":\lr. James Fox, county assessor of Valley County, in a 
recent ;etter asked me to take the matter up with the attor­
ney general's office and secure an opinion regarding bonds 
for deputy assessors, especialy as to whether the indemnity 
should be payable to the state or county, or to the assessor 
individually, also as to who should pay the premium on these 
bonds." 
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You are advise<1 that as a general rule honds are not required 
of deputies. However, Sec. 416 of the Revised Codes of ~ontana, 1907, 
is a £\,eneral provision of law relative to the furnishing of bonds by 
deputies. It provides: 

"Every officer or body appointing a deputy, clerk or 
'Subordinate officer, may require an official bond, to be given 
by the person appointed and may fix the amount thereof." 
You will observe that if a bond be required, it shall be an official 

hond, and Sec. 3~8 (Idem) provides: 
"All official bonds must i)e in form joint and several, and 

made payable to the State of Montana in such penalty and 
with such conditions as required by .this chapter or the law 
creating or regulating the duties of the office." 
In regard to deputy assessors, there is no direct provision of 

law to the effect that they must be bonded. However, under the 
general provisions of the section referred ,to, the county assessor 
may require official bomls from his deputies. and may fix the amount 
thereof, and if this be done such bonds should be made payable to 
the State of Montana. In any 'case, where 'an official bond is required, 
the person furnishing the sa.me may furnish either a surety company 
bond or a good and sufficient individual bond executed and approved 
as required by law, and if a suret.y bond be furnished by deputies 
upon demand of their principal, it has .been held (Opinions of Attorney 
General, 1910-12, page 76) that 1Jhe premium charged by the surety 
company would be a proper charge against the county. 

Yours very truly, 
D. M. KELLY, 

Attorney General. 

Licenses, Issued by Board of Railroad Commissioners. Board 
of Railroad Commissioners, Must Procure Blank Licenses 
Through the State Auditor. State Auditor, Duty of to Furnish 
Blank Licenses. 

The state auditor is the superintendent of the fiscal concerns 
of the state. It is his duty to procure and have printed all 
state licenses; to sign and furnish same to the state treasurer, 
charging' him therewith. Therefore, the licenses issued by the 
board of railroad commissioners to boats, pilots and captains 
of sal'~e should be procured through the state treasurer, and 
such licenses should hear the signature of the state auditor. 
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