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For the reasons set forth in :\lr. Galen's opinion, you are, there­
fore, advised that a foreign building and loan association cannot now 
enter the State of :\Iontana and transact business herein. 

Very truly yours, 
D. :\1. KELLY, 

Attorney General. 

County Health Officer, Is County Officer. County Physician, 
It Not County Officer. Mileage, Construction of. 

A. county health officer is a county officer and must main­
tain an office at the county seat. A county physician is not a 
county officer, but must reside within the county. Officers are 
€!ntitled to mileage for the distance actually traveled, which 
must be computed upon the shortest feasible route, weather 
conditions and conditions of the road at different times of the 
year being taken into consideration. 

Hon. B. E. Berg, 
County Attorney, 

Columbus, Montana. 
Dear Sir: 

l\'lay 1st, 1913. 

I beg to acknowledge receipt of your letter of April 14, 1913. 
inquiring as to whether Sec. 2967 of the Revised Codes, providIng 
that all county officers must hold their offices at the county seat, 
embraces a county health officer and county physician. In answering 
this question it is necessary first to decide whether these officers 
can be classed as county officers, as the same are understood by the 
constitution and codes. Neither of them are mentioned as county 
officers as the same are enumerated in Sec. 2957 of tile Revised Codes. 
Secs. 5 and 6 of Art. XVI of the Constitution of l\Iontana provide 
for the election and appointment of the various officers of the counties, 
Sec. 6 of Art. XVI being as follows: 

"The Legislative Assembly may provide for the Illection 
or appointment of such other county, township, precinct and 
municipal officers as public convenience may require, and 
their terms of office shall be. as prescribed by law, not in 
any case to exceed two years, except as in this constitution 
otherwise provided." 
It is doubtful whether the office of county physician, as he is 

ordinarily called, 'can be properly classed as a county officer, provision 
being made in Sec. 20;;6 that: 

"The board must annually at their December meeting make 
a contract with some resident practicing physiCian to furnish 
medieal attendance to the sick, poor and infirm of the county, 
and to inmates of the county jail, and must also make pro­
vision for the furnishing of medicine to the same." 
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From which it will be seen that the relation of the so-called 
county physician arises out of a contract and' not out of appointment, 
and that he is given no executive power, and does not exercise any 
of the functions of government. But the county health officer, on 
the other hand, may be properly dassed as a county officer, in as much 
as he has certain authority to investigate disease ,and exercise some 
of the sovereign power of the state. Furthermore, his office arises 
out of appointment from a board to which the Legislature has dele­
gated the authority of appointing him. In ronstruing a similar con­
stitutional provision, the Supreme Court of New York in an early 
case, in the matter of Whiting, 2 Barber, 513, used this language: 

"The rounty officers within the meaning of the constitution 
would comprehend all those who are appointe'd or elected for a 
county and must reside and perform the duties of their office 
within their counties." 

It will b'e seen that two requirements are necessary to constitute 
one a eounty officer other than the one indicated 'above, to-wit: 
residence and duties co-extensive with th.e political subdivision for 
which he is appOinted. I therefore conclude that the term "county 
officer" may be applied to the county health officer but not to a so­
called county physician. As you say, Sec. 2967 of the Revised Codes 
requires: 

"All county officers must keep their offices at the eounty seat," 
And that 'provision of the code authorizing a contract with a physician 
to furnish medical attendance to the sick, poor and infirm of the 
county and inmates of the county jail, requires that that contract 
be made with a resident practicing physician. However, "holding 
office" and "residing" are not necessarily synonymous terms, since 
a man might well have an office in several different localities in a 
given county and reside in but once 'place. 

Y<?u are, therefore, advised that the law requires the county 
health officer to maintain an office at the county seat, but it puts 
no restriction upon his place of residenee except (Sec. 420 of the 
Revised Codes) he must reside within the county for which he is 
appointed, and since the eounty physician is not properly a county 
officer, he would not come undp.r the provisions of Sec. 2967, though 
he must of necessity reside within the county. 

Regarding the mileage of offi.cers, I will say that the statute 
provides for the distance actually traveled' and that State ex reI. 
MacMillan v. Ramsey, 28 Pac. 258, cited by y:ou, seems to indicate 
that the distance shall be computed by the nearest feasible route. 
For instance, many of the roads in this state are good in summer, 
and absolutely impassable in winter. It would hardly be fair to 
allow onJy the amount of mileage which would be due for travel 
over <the shortest possible route, when it was in fact impossible to 
travel that route. It is, therefore, my opinion that officers are en­
titled to mileage for distance actually traveled and that it must be 
computed upon the shortest feasible route, weather conditions and 
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the conditions of the road at different times of the year being taken 
into consideration. 

Very truly yours, 
D. M. KELLY, 

A ttorney General. 

Bounty Certificate, Cannot Be Issued Where Law Has Not 
Been Complied With. 

Where a person has presented coyote skins to a bounty 
inspector under the provisions of Sec. 1906 of the Revised 
Codes, in the middle of March, he was not entitled to a bounty, 
~he law requiring this to be done within the first three days of 
the month. Not having followed the law, as it existed at the 
time, he is not affected by an amendment. therein, making it 
the duty of the sheriff to examine skins presented for bounty, 
:tnd is not entitled to have a certificate from the sheriff. 

Mr. John O'Leary, 
County Clerk, 

Livingston, Montana. 
Dear Sir: 

May 1st, 1913. 

Your letter of the 28th instant, to D. W. Raymond of the board 
of stock commissioners, inquiring as to the right of a man to have 
a certificate for bounties upon coyote skins when the said skins 
were presented to the inspector in the middle of March, and the 
hides severed therefrom by him at that time, bas been handed to me 
for my opinion. The following provisions of Sec. 1906 of the Revised 
Codes, und'er which the applicant in the case you speak of was acting, 
are caBed to your attention: 

"Each bounty inspector shaH, to prevent fraud, minutely 
examine each skin presented ., '" '" and at the same tim'!: 
make out and deliver to said person, certificate addressed to 
the county clerk of his county, and immediately mail to said 
county clerk a duplicate thereof, showing the date, number 
and kind of skins so marked by such severing and' the name 
of the person presenting the fact of the filing of the affidavit 
herein provided for, and the examination made as required, 
and the said certificate shall be duly signed by him in his 
official capacity. >I< >I< '" The bounty inspector is not authorized 
to examine any skin or issue any certificate except upon the 
first three days of the month and any examination made by 
him or 'Certificate lssued on ,any other day is void. .. .. .. The 
county clerk shall upon the receipt of said' certificate, file 
the same in the order in which they are received, and safely 
keep them until the arrival of the skin or skins mentioned 
in such certificate." 
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